Начин на приготвяне
Пилето се почиства и подсушава. Разрязва се покрай гръбнака и с ръце внимателно се отделя кожата откъм гърдите и бутчетата.
Поръсва се със сол и черен пипер, като се натрива хубаво и под кожата. След това се поръсва и със сушените стрити сушени провансалски подправки (розмарин, мащерка, босилек, градинска чубрица, естрагон).
Пилето се прехвърля в тавичка и се намазва обилно от всички страни с приготвената марината за пилешко от смесената френска майонеза и горчица. Полива се със струйка зехтин и отгоре се нарежда нарязаното на филийки краве масло. Около пилето се нареждат целите глави чесън (обелени само от външните люспи) и се налива бялото вино.
Тавата с пилето се слага върху решетка в долната част на предварително загрята на 220 градуса фурна и включен вентилатор до готовност, в зависимост от килограмите на пилето. По желание може периодично да поливате пилето с ароматния сос или да го обърнете един - два пъти по време на печенето, за да хване апетитен загар по-бързо и равномерно.
Изпеченото пиле се изважда от фурната и се покрива с лист алуминиево фолио за около 20 минути преди сервиране.
Печеното цяло пиле по френски се поднася в компанията на мек френски хляб и свежа сезонна салата!
Бон апети!