Начин на приготвяне
Подготвя се съда, в който ще се пече плодовият сладкиш. Дъното му се поръсва със захар. В голяма купа се чукват яйцата. Разбиват се. Добавят се захарта, олиото и двата вида мляко. Сместа отново се разбива.
Овесените ядки се блендират, за да станат на овесено брашно. Фурната се включва на 180 градуса и подготвената форма се слага, за да се карамелизира захарта.
Две от мандарините се разрязват през средата и сока им се добавя към сместа. Добавя се овесеното брашно постепенно, като сместа се бърка с телена бъркалка.
Добавя се бакпулвера и постепенно се добавя и пшениченото брашно, като сместа се разбърква до получаване на гъстотата на кексово тесто. Останалите две мандарини за сладкиша се обелват и се разделят на парченца.
Когато замирише на карамелизирана захар, формата се изкарва. Нареждат се парчетата мандарини на дъното на формата. Изсипва се приготвената смес и се пече около 30 минути.
Готовността на сладкиша с мандарини и овесени ядки се проверява с дървена клечка.
Още докато е топъл, по стените на формата се минава с порционен нож, за да се отлепи и се обръща, за да се изкара.
Гарнирайте парче сладкиш с мандарини и овесени ядки с домашен айрян или кисело мляко.