Начин на приготвяне
Подготвяме си зеленчуците, като белим морковите, картофите, лука и целината. Нарязваме ги на по едри парчета, отделяме ги настрани, като е добре картофите да поставим в съд със студена вода, за да не потъмнеят, а и така ще се отмие част от нишестето и бульона впоследствие ще стане по бистър.
Обелките от зеленчуците ще ги ползваме за бульона.
Крайчетата на целината, обелките на морковите, дръжките на магданоза и „дупетата“ на лука слагаме в тенджера заедно с телешкото, щипка морска сол, зърната пипер и бахар, наливаме около 2 литра студена вода и слагаме на котлона.
Когато водата кипне, котлонът се намалява и се оставя да ври на средна степен, като се внимава - водата трябва да покрива месото, ако се налага, се долива още. Междувременно се отпенва образувалата се пяна.
След около час и половина вадим месото, а бульона прецеждаме.
Връщаме прецедения бульон в тенджерата, добавяме месото, нарязано на парчета, кокала може да премахнете или да сложите и него, по ваш избор, слагаме нарязаните зеленчуци и доматите, доливаме още малко вода, така че да покрие продуктите, подправяме с дафинов лист, черен пипер млян, малко сол, ако е необходимо, и оставяме да къкри отново до омекване на зеленчуците.
В края на готвенето поръсваме със свеж магданоз и сервираме вкусното телешко варено.
Бележки: Рецептата за телешко варено за начинаещи приготвих по клип от канала на „Готвене за начинаещи“, като съм се придържала към класическия вариант с поднасяне на телешкото с едро нарязани зеленчуци и добавка на малко домати.
Източник: Блогът на Сия Рибагина