Начин на приготвяне
В дълбок съд наливаме прясното мляко и водата. Добавяме сухата мая и разбъркваме, докато маята се разтвори.
Пресяваме брашното и започваме постепенно да го добавяме в купата. Добавяме и солта.
Първо разбъркваме с дървена лъжица или силиконова шпатула, докато е възможно, след което започваме да месим с ръце върху кухненския плот, който сме поръсили с брашно.
Когато тестото стане меко и еластично, го слагаме в дълбока намаслена купа. Покриваме купата с капак или стреч фолио и я оставяме на топло място, докато тестото удвои обема си. Това отнема около 50 минути.
През това време разтапяме маслото и добавяме към него олиото.
Надробяваме сиренето с ръце или вилица.
Когато тестото втаса го прехвърляме на масата. Разделяме го на 3 равни части, които оформяме на топки.
В плитка чиния поръсваме брашно и слагаме оформените топки. Покриваме ги с кърпа и ги оставяме да се отпуснат за около 10 минути.
Поръсваме масата с брашно и разточваме всяка топка на кръг с диаметър 45-47 см. Готовите кръгли кори слагаме някъде, докато оформим самия бюрек.
Слагаме едната кора за бюрек на масата и обилно я намазваме с маслената смес, след което поръсваме 1/3 от сиренето.
Сега трябва да оформим нещо като пакет по следния начин:
Хващаме долния край и го прегъваме до средата и намазваме прегънатата част с разтопеното масло. Същото правим и с отсрещната страна. Прегъваме до средата и отгоре мажем с масло.
Хващаме краищата от лявата страна и също прегъваме до средата - мажем с масло. Хващаме краищата от дясната страна и правим същото и мажем с маслото. Накрая прегъваме в средата от ляво на дясно или обратно и се получава пакет, който намазваме обилно с маслената смес и го слагаме временно в чиния.
Вземаме втората кора и я разстиламе на масата. Мажем обилно с масло и поръсваме с половината от останалото сирене. Върху нея слагаме третата кора, която също намазваме с масло и поръсваме с останалото сирене.
В центъра на кръга слагаме пакета, който бяхме направили от първата кора. След това отново правим същите действия, прегъваме краищата на едната кора от долната и от горната страна и мажем с масло. От лявата и дясната страна и пак мажем с масло. Повтаряме и с най-долната кора.
Накрая намазваме получилия се голям пакет обилно с масло, обръщаме го обратно и го поставяме внимателно в тава застлана с хартия за печене баницата със сирене.
Покриваме тестото с кърпа и го оставяме на топло докато втаса за около 40 минути.
Намазваме с жълтък. Преди да сложим бюрека да се пече, оставяме жълтъка малко да позасъхне за около десетина минути.
Печем в предварително загрята на 190-200 градуса фурна за 25-30 минути.
Вие се съобразете с вашата фурна. Бюрекът трябва да предобие златисто кафяв цват.
След като изкарате изпечения босненския със сирене бюрек от фурната, го покрийте за 10-15 минути с кърпа.
Приятно хапване!