Начин на приготвяне
Пресяваме брашното в голяма купа и го смесваме със солта.
В хладкото мляко активираме маята, подхранвайки я със захарта и малко брашно.
В купа разбъркваме добре яйцата с киселото мляко, оцета и разтопената, (но не гореща) мазнина.
В подготвеното кладенче изливаме активиралата се мая и течните съставки. Замесваме меко и нелепнещо тесто. Поставяме го в намазнена купа и го оставяме да си почине за 40 минути. В помещението трябва да е топло!
Плънката за баница приготвяме, като смесим разбитите яйца с настърганите на едро сирене и кашкавал.
Втасалото тесто прехвърляме върху набрашнен плот и го замесваме за кратко. Разделяме го на 4 части, като оформяме всяка от тях на топче. Разточваме ги на тънка кора. Намазваме равномерно повърхността ѝ с разтопената мазнина и разпределяме ¼ от плънката. Завиваме на руло, което леко усукваме.
Подреждаме ги охлювовидно в тава, която предварително е намазана с мазнина. Покриваме с памучна кърпа и оставяме на топло за около 25 минути.Подредете корите в предварително приготвената тава.
Бюрека печем на 200⁰С първоначално, а след като се зачерви, намаляваме на 180⁰С.
След като го извадим от фурната, го покриваме с памучна кърпа, докато омекне.
Сервираме точения бюрек със сирене и кашкавал топъл с гарнитура от кисело мляко, айрян и поръсен с шарена сол.