Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Бюрек»Точен бюрек със сирене и кашкавал

Точен бюрек със сирене и кашкавал

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8968k3k1
Точен бюрек със сирене и кашкавал
Снимка: Sevdalina Irikova
1 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
70 мин.
Порции
8
"Грабвайте точилката и идвайте - ще правим мастер клас за приготвянето на най-вкусния бюрек със сирене и кашкавал"

Необходими Продукти

  • брашно - 900 г + още малко за доомесване
  • суха мая - 11 г или 30 г свежа
  • захар - 1 ч.л., равна
  • сол - 1 ч.л., пълна
  • прясно мляко - 300 мл хладко
  • кисело мляко - 3 с.л.
  • яйца - 1 бр.
  • мас - 4 с.л.
  • оцет - 3 - 4 капки
  • растителна мазнина - 3 с.л.
  • За плънката
  • сирене - 350 г отцедено от саламурата
  • кашкавал - 150 г
  • яйца - 3 бр.
  • масло - 80 мл разтопено
  • мас - 1 с.л., разтопена
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресяваме брашното в голяма купа и го смесваме със солта.

В хладкото мляко активираме маята, подхранвайки я със захарта и малко брашно.

В купа разбъркваме добре яйцата с киселото мляко, оцета и разтопената, (но не гореща) мазнина.

В подготвеното кладенче изливаме активиралата се мая и течните съставки. Замесваме меко и нелепнещо тесто. Поставяме го в намазнена купа и го оставяме да си почине за 40 минути. В помещението трябва да е топло!

Плънката за баница приготвяме, като смесим разбитите яйца с настърганите на едро сирене и кашкавал.

Втасалото тесто прехвърляме върху набрашнен плот и го замесваме за кратко. Разделяме го на 4 части, като оформяме всяка от тях на топче. Разточваме ги на тънка кора. Намазваме равномерно повърхността ѝ с разтопената мазнина и разпределяме ¼ от плънката. Завиваме на руло, което леко усукваме.

Подреждаме ги охлювовидно в тава, която предварително е намазана с мазнина. Покриваме с памучна кърпа и оставяме на топло за около 25 минути.Подредете корите в предварително приготвената тава.

Бюрека печем на 200⁰С първоначално, а след като се зачерви, намаляваме на 180⁰С.

След като го извадим от фурната, го покриваме с памучна кърпа, докато омекне.

Сервираме точения бюрек със сирене и кашкавал топъл с гарнитура от кисело мляко, айрян и поръсен с шарена сол.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: