Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Бюрек»Босненски бюрек със сирене

Босненски бюрек със сирене

Yordanka VasilevaYordanka Vasileva
Чирак
851k162844
Босненски бюрек със сирене
Снимка: Yordanka Vasileva
1 / 3
15/03/2024
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
160 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
190 мин.
Порции
8
"Босненски бюрек със сирене, който може да поднесете с айрян и да се насладите на всяка хапка."

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 200 мл топло
  • топла вода - 200 мл
  • суха мая - 9 г
  • брашно - 600 г + 50 - 60 г за поръсване на масата
  • сол - 8 г
  • краве масло - 120 г
  • олио - 80 мл
  • сирене - 200 г
  • жълтъци - 1 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В дълбок съд наливаме прясното мляко и водата. Добавяме сухата мая и разбъркваме, докато маята се разтвори.

Пресяваме брашното и започваме постепенно да го добавяме в купата. Добавяме и солта.

Първо разбъркваме с дървена лъжица или силиконова шпатула, докато е възможно, след което започваме да месим с ръце върху кухненския плот, който сме поръсили с брашно.

Когато тестото стане меко и еластично, го слагаме в дълбока намаслена купа. Покриваме купата с капак или стреч фолио и я оставяме на топло място, докато тестото удвои обема си. Това отнема около 50 минути.

През това време разтапяме маслото и добавяме към него олиото.

Надробяваме сиренето с ръце или вилица.

Когато тестото втаса го прехвърляме на масата. Разделяме го на 3 равни части, които оформяме на топки.

В плитка чиния поръсваме брашно и слагаме оформените топки. Покриваме ги с кърпа и ги оставяме да се отпуснат за около 10 минути.

Поръсваме масата с брашно и разточваме всяка топка на кръг с диаметър 45-47 см. Готовите кръгли кори слагаме някъде, докато оформим самия бюрек.

Слагаме едната кора за бюрек на масата и обилно я намазваме с маслената смес, след което поръсваме 1/3 от сиренето.

Сега трябва да оформим нещо като пакет по следния начин:

Хващаме долния край и го прегъваме до средата и намазваме прегънатата част с разтопеното масло. Същото правим и с отсрещната страна. Прегъваме до средата и отгоре мажем с масло.

Хващаме краищата от лявата страна и също прегъваме до средата - мажем с масло. Хващаме краищата от дясната страна и правим същото и мажем с маслото. Накрая прегъваме в средата от ляво на дясно или обратно и се получава пакет, който намазваме обилно с маслената смес и го слагаме временно в чиния.

Вземаме втората кора и я разстиламе на масата. Мажем обилно с масло и поръсваме с половината от останалото сирене. Върху нея слагаме третата кора, която също намазваме с масло и поръсваме с останалото сирене.

В центъра на кръга слагаме пакета, който бяхме направили от първата кора. След това отново правим същите действия, прегъваме краищата на едната кора от долната и от горната страна и мажем с масло. От лявата и дясната страна и пак мажем с масло. Повтаряме и с най-долната кора.

Накрая намазваме получилия се голям пакет обилно с масло, обръщаме го обратно и го поставяме внимателно в тава застлана с хартия за печене баницата със сирене.

Покриваме тестото с кърпа и го оставяме на топло докато втаса за около 40 минути.

Намазваме с жълтък. Преди да сложим бюрека да се пече, оставяме жълтъка малко да позасъхне за около десетина минути.

Печем в предварително загрята на 190-200 градуса фурна за 25-30 минути.

Вие се съобразете с вашата фурна. Бюрекът трябва да предобие златисто кафяв цват.

След като изкарате изпечения босненския със сирене бюрек от фурната, го покрийте за 10-15 минути с кърпа.

Приятно хапване!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: