Начин на приготвяне
Нарежете пилешкото филе на кубчета, като предварително го изтъните с ножа, така че парчетата да не са много дебели.
Зеленчуците нарежете под ъгъл на по големи парчета.
В тиган загрейте зехтин или олио и сложете пилешкото месо. Пържете го на два или три пъти, за да може да се запържи равномерно и да се избегне пускане на вода и варенето на месото.
Пържете за няколко минути до побеляване на месото. Гответе за кратко, като междувременно пробвайте. Парчетата месо трябва да останат сочни и внимавайте да не го изсушите.
Вадете готовото месо в купа и отделете настрани.
Махнете мазнината от тигана и сложете отново малко зехтин.
Сложете лука да се запържи. Гответе няколко минути до омекване. Добавете чесъна и разбъркайте.
Поставете останалите зеленчуци, разбъркайте и пържете до омекването им за около 5 - 6 минути.
Накрая върнете месото в тигана при зеленчуците и разбъркайте.
В купа направете соса за пилето по китайски, като сипете соев сос, сос от стриди, мед и разтвореното във водата нишесте. Разбъркайте до еднородна смес.
Сосът от стриди може да замените с рибен сос или със светъл соев сос, ако не намерите, го пропуснете. На клипа съм показала как изглежда, има го в по-големите супермаркети.
Така приготвения сос изсипете в тигана и разбъркайте до поемането му от зеленчуците.
Гответе още 3 минути и махнете от котлона.
Накрая по желание поръсете китайско пиле със зеленчуци с лъжица сусамово олио.
Източник:Блогът на Сия Рибагина