Ядливо гювече

Yordanka VasilevaYordanka Vasileva
Чирак
891k167
Ядливо гювече
Снимка: Yordanka Vasileva
2 / 6с Видео
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
80 мин.
Общо
130 мин.
Порции
3
"Тези ядливи гювечета са много вкусни дори когато изстинат напълно. Добър апетит!"

Необходими Продукти

  • За плънката
  • картофи - 3 бр.
  • лук - 1 бр.
  • чесън - 2 скилидки
  • пилешко филе - 300 г
  • сол - 1 ч.л.
  • черен пипер - 1/3 ч.л.
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • магданоз - 4 стръка
  • олио - 2 с.л.
  • топено сирене - 90 г
  • За тестото
  • брашно - 500 г
  • кисело мляко - 250 г
  • яйце - 1 бр.
  • масло - 50 г
  • сода за хляб - 1 ч.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • яйцa - 1 бр. за намазване
  • прясно мляко - 1 с.л.
  • олио - няколко капки
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Обелваме картофите, нарязваме ги на малки кубчета и ги слагаме в дълбока купа. Лука и чесъна също нарязваме на ситно и ги изсипваме при картофите.

Пилешкото филе нарязваме на много малки хапчици, които също изпращаме в купата при останалите съставки.

Добавяме солта, черния и червения пипер, ситно нарязания магданоз и олиото.

Разбъркваме всички съставки много добре, за да могат да се овкусят равномерно.

Оставяме ги на една страна и се заемаме с тестото.

Пресяваме брашното в дълбока купа. Добавяме солта и разбъркваме. Правим кладенче и добавяме киселото мляко, содата, яйцето и леко разтопеното масло.

Омесваме меко нелепнещо тесто и го оставяме да отпочине за 20 минути.

След това отделяме една малка част тестото, около 60 г за по-късно за оформяне на гювечето.

Останалото тесто делим на 3 еднакви части, които оформяме на топки. Започваме да оформяме гювечетата.

За целта ще ни трябва дълбока купичка с диаметър около 14-15 см.

Вземаме една от топките и я разточваме на кръгла кора с диаметър около 24-25 см. Разстиламе кората върху купичката, като леко притискаме към дъното и стените и (виж. в галерия). Слагаме 2-3 лъжици от плънката - не, повече и отгоре слагаме 1/3 от топеното сирене, което сме разделили на 3 части и нарязали на малки парченца.

Внимателно събираме краищата на тестото и ги засукваме, за да не изтече сокът от плънката. Изваждаме оформилата се топка от купичката и внимателно със засуканата част надолу я слагаме в тава, застлана с хартия за печене.

Същото правим и с другите 2 топки.

От тестото, което бяхме отделили, оформяме капачетата на гювечетата по следния начин:

Разделяме тестото на три части. От всяка част късаме малко парченце, от което правим малко топче. От другите три части правим три фитила. Всеки фитил свързваме в кръг (виж. в галерия ) и го слагаме върху тестяната топка. В средата слагаме малкото топче.

Разбиваме едно яйце с малко прясно мляко и няколко капки олио и намазваме гювечетата. Поръсваме ги със сусам.

Печем ядливите гювечета в предварително загрята на 180 °C фурна за 90 минути. След 50 минути покрийте гювечетата с алуминиево фолио и продължете да печете още 30 минути.

След като извадите гювечетата от фурната, ги оставете да поизстинат и можете да ги поднесете. При поднасянето изрязвате капачето и отваряте гювечето.

Тези ядливи гювечета са много вкусни дори когато изстинат напълно.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: