Начин на приготвяне
Обелваме картофите, нарязваме ги на малки кубчета и ги слагаме в дълбока купа. Лука и чесъна също нарязваме на ситно и ги изсипваме при картофите.
Пилешкото филе нарязваме на много малки хапчици, които също изпращаме в купата при останалите съставки.
Добавяме солта, черния и червения пипер, ситно нарязания магданоз и олиото.
Разбъркваме всички съставки много добре, за да могат да се овкусят равномерно.
Оставяме ги на една страна и се заемаме с тестото.
Пресяваме брашното в дълбока купа. Добавяме солта и разбъркваме. Правим кладенче и добавяме киселото мляко, содата, яйцето и леко разтопеното масло.
Омесваме меко нелепнещо тесто и го оставяме да отпочине за 20 минути.
След това отделяме една малка част тестото, около 60 г за по-късно за оформяне на гювечето.
Останалото тесто делим на 3 еднакви части, които оформяме на топки. Започваме да оформяме гювечетата.
За целта ще ни трябва дълбока купичка с диаметър около 14-15 см.
Вземаме една от топките и я разточваме на кръгла кора с диаметър около 24-25 см. Разстиламе кората върху купичката, като леко притискаме към дъното и стените и (виж. в галерия). Слагаме 2-3 лъжици от плънката - не, повече и отгоре слагаме 1/3 от топеното сирене, което сме разделили на 3 части и нарязали на малки парченца.
Внимателно събираме краищата на тестото и ги засукваме, за да не изтече сокът от плънката. Изваждаме оформилата се топка от купичката и внимателно със засуканата част надолу я слагаме в тава, застлана с хартия за печене.
Същото правим и с другите 2 топки.
От тестото, което бяхме отделили, оформяме капачетата на гювечетата по следния начин:
Разделяме тестото на три части. От всяка част късаме малко парченце, от което правим малко топче. От другите три части правим три фитила. Всеки фитил свързваме в кръг (виж. в галерия ) и го слагаме върху тестяната топка. В средата слагаме малкото топче.
Разбиваме едно яйце с малко прясно мляко и няколко капки олио и намазваме гювечетата. Поръсваме ги със сусам.
Печем ядливите гювечета в предварително загрята на 180 °C фурна за 90 минути. След 50 минути покрийте гювечетата с алуминиево фолио и продължете да печете още 30 минути.
След като извадите гювечетата от фурната, ги оставете да поизстинат и можете да ги поднесете. При поднасянето изрязвате капачето и отваряте гювечето.
Тези ядливи гювечета са много вкусни дори когато изстинат напълно.
Добър апетит!