Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Тарт»Средиземноморски зеленчуков тарт от Джейми Оливър

Средиземноморски зеленчуков тарт от Джейми Оливър

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k10k3k1
Средиземноморски зеленчуков тарт от Джейми Оливър4 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
95 мин.
Порции
6
"Средиземноморският зеленчуков тарт на Джейми Оливър е нещо, което задължително трябва да се опита"

Необходими Продукти

  • МАСЛЕНО ТЕСТО
  • брашно - 330 г универсално
  • масло - 170 г студено на кубчета
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1/ 4 ч.л. кристална
  • вода - 80 до 100 мл студена
  • ПЛЪНКА
  • чери домати - 7 бр. нарязани на кръгчета
  • тиквички - 1 малка, нарязана на тънки кръгчета
  • патладжан - 1 малък, нарязан на тънки кръгчета
  • червен лук - 1 глава, нарязан на тънки филийки
  • червена чушка - 1 нарязана на дребни кубчета
  • люта чушка - 1 гръцка по избор, на дребно*
  • маслини - 12 Каламата
  • фета сирене - 70 г -
  • пармезан - 70 г - настърган
  • риган - 1 ч.л. сух
  • босилек - 1 ч.л. сух
  • мащерка - 1/2 ч.л. суха
  • сол
  • черен пипер - смлян
* мерки и количества

Начин на приготвяне

* Гръцката люта чушка е като нашенската сиврия, тъничка люспа, но изключително пикантна, често я ползвам и я показвам.

В кухненски робот/процесор се изсипва брашното, захарта, солта и се прибавят половината кубчетата масло. Завърта се на няколко пулсации, около 30 секунди, докато се образуват големи трохи.

Добавя се останалото масло и се завърта за още 1 минута.

Прибавя се студената вода, първо, 80 мл, завърта се на няколко пулсации, ако все още тестото е сухо, се прибавят и останалите 20 мл.

Изважда се и се омесва бързо върху малко брашно, не повече от 30 - 40 секунди, да се получи гладка, мека топка, без да лепи по пръстите на ръката.

Оформя се на диск, завива се в свежо фолио и се оставя в хладилник за 45 - 60 минути.

ПЛЪНКА ОТ ЗЕЛЕНЧУЦИ:

През това време се приготвят зеленчуците.

В купичка се смесват всички сухи подправки. Оставят се настрана до ползването им.

Доматите се нарязват на кръгчета, следват тиквичките на кръгчета, патладжанът се обелва на райета и също се нарязва на кръгчета, следва червеният лук на тънки филийки, червената чушка на дребни кубчета, а лютивата чушка се нарязва много тъничко, удобно е да се реже с ножица.

Всички зеленчуци се изсипват в дълбока купа, поливат се с 3 - 4 с.л. зехтин, поръсват се сол и смлян черен пипер, разбъркват се добре и се изсипват в плоска тава върху хартия за печене.

Запичат се на 180 °C за около 20 - 25 минути.

Изваждат се, поръсват се със сухите подправки и се охлаждат.

Охладеното маслено тесто се разточва върху малко брашно с дебелина около 4 -5 мм.

С помощта на точилката се пренася в тарт - формата- 32, 5/22, 5 см

С пръсти се оформя дъното и стените по реброваната част. Излишното тесто се изрязва. Дъното се набожда с вилица.

Оставя се в хладилник за още 20 - 30 минути.

Върху тестото се поставя хартия за печене и се изсипват керамични перли /боб за печене, да се извърши т.нар. сляпо печене.

Запича се на 180 °C за около 15 - 20 минути или докато основата засъхне.

Изважда се запеченото тесто, отстраняват се перлите/боб и хартията.

Охлажда се за кратко.

Посипва се с 2/3 от настъргания пармезан.

Изсипват се зеленчуците, разпределят се. Отгоре са разхвърлят маслините и натрошеното сирене Фета. Отгоре върху апетитния тарт се поставят 1 - 2 клонки свежа мащерка.

Полива се с 2 с.л. зехтин

Пече се на 190 °C за около 30 - 35 минути

При сервиране средиземноморски зеленчуков тарт от Джейми Оливър се поръсва с още малко пармезан.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: