Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Ризото»Вкусно ризото по Джейми Оливър

Вкусно ризото по Джейми Оливър

Вкусно ризото по Джейми Оливър
Снимка: станимира караджова
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
35 мин.
Порции
6
"Опитайте един от специалитети на Джейми Оливър - разкошно ризото, с което ще възхитите всички"

Необходими Продукти

  • ориз арборио - 250 г
  • зеленчуков бульон - 750 мл
  • сушени манатарки - 50 г
  • лук - 1 глава
  • целина - 1 стрък
  • бяло вино - 200 мл
  • зехтин - 2 с.л.
  • масло - 1 бучка
  • черен пипер
  • пармезан - 50 г
  • гъби - 200 г
  • магданоз
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сухите манатарки се заливат с хладка вода за 10-15 мин., след това се отцеждат през фина цедка.

Приготвя се топъл зеленчуков бульон от зеленчуци или кубче.

Нарежете лука и целината на ситно, колкото оризови зърна, и запържете в зехтина докато стане прозрачен.

Добавете ориза и запържете, като стане прозрачен добавете бялото вино, разбъркайте и изчакайте да се усвои от ориза.

Добавете един черпак с бульон, сушените манатарки и малко от водата, в която са киснали.

Намалете силата на огъня и в продължение на 20 мин.добавяйте бульон черпак по черпак, докато оризът се свари. Той трябва да е ал денте.

Нарежете гъбите на четвъртинки заедно с пънчетата и ги запържете в малко зехтин.

Щом сте добавили целия бульон към ориза, свалете от котлона и прибавете ситно настъргания пармезан и маслото. Накрая се добавят запържените гъби.

Готовото ризото се поръсва с малко черен пипер и магданоз.

Вкусното ризото по Джейми Оливър е страхотно!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: