Начин на приготвяне
Картофите и морковите се обелват и измиват. Нарязват се на едро и се прехвърлят в глинен съд с капак. Поръсват се с една супена лъжица от сухите подправки и с малко олио. Разбъркват се.
Свинската плешка се разрязва, поръсва се с останалата част от сухите подправки, шпикова се на няколко места от едната страна с нарязаните на четвъртинки три скилидки чесън и листенца пресен розмарин и се потупва енергично, за да се полепят подправките.
Намазва се с едната супена лъжица мед и малко олио и месото се навива на руло. Завързва се с канап за кулинарни цели и се намазва отвън с останалия мед и малко олио.
Прехвърля се в средата на глинения съд при картофите и морковите. Изсипва се малко студена вода (около 1 ч.ч.), колкото да покрие леко зеленчуците. Отгоре се поръсва с листенца пресен розмарин и обелените и леко смачкани останали скилидки чесън.
Съдът се похлупва и поставя в студена фурна за 15 минути първоначално на 100 градуса, след което температурата се увеличава на 160 градуса - пече се 2 часа.
След това капакът се маха и изпеченото свинско се връща във фурната, за да се зачерви месото.
Добър апетит!