Начин на приготвяне
Копривата се попарва за около 5 минути, след това се потапя в ледено студена вода и отцеждате.
В тенджера се поставя олиото и нарязаният зелен лук, да се задушат за 5 минути.
Прибавя се карфиолът, предварително измит и нарязан на розички, морков, почистен и нарязан на колелца.
Налива се 800 мл вода или зеленчуков бульон. Гответе около 30 минути, докато зеленчуците омекнат.
Подправя се с подправките джоджен, черен пипер, сол и горчица.
Отделете малко от бульона, за да можете, след като пасирате копривената каша, ако е прекалено гъста, да коригирате с него.
Отстранете кашата от коприва от котлона, прибавете малка част от копривата. Бадемовото брашно запечете на сух тиган и прибавете към кашата и пасирайте до гладкост, след това я върнете на котлона и добавете заквасената сметана за готвене и останалата коприва, която предварително нарежете.
Разбъркайте добре овкусете кето каша от коприва със сока от лимона.