Начин на приготвяне
Патладжаните се измиват и без да се изрязва дръжката, се намазват с олио. Набучват се на места с вилица. Подреждат се в тава с алуминиево фолио и се пекат в загрята на 220 °C фурна с вентилатор около 20-40 минути, докато омекнат добре отвътре.
Когато са готови, се изваждат, разкъсва се обелката по дължина, за да може да излезе топлината, и се оставят да изстинат. Когато вече не са горещи, се обелват и намачкват.
Лукът се нарязва на дребно, а чесънът се наситнява. Лукът, поръсен с щипка сол, се запържва на слаб огън за около 10 минути, докато омекне. Прибавя се чесънът и мащерката и се запържва още няколко минути. След това се добавят отделеният патладжан и доматеното пюре и се разбърква добре.
Изсипват се доматите и се налива ½ консерва напълнена с вода. Овкусява се със захар, сол и черен пипер. Когато заври, се намаляwa на слаб огън и се оставя още известно време, докато намалее течността, като периодично се разбърква.
През това време се приготвя другият сос. За него в блендер се смесва тофуто с хумуса и лимоновия сок. Ако нямате блендер, може да се намачка и с преса за картофи, просто тогава няма да е с гладка консистенция, а ще има парченца тофу.
За сглобяването на лазанята, първо, се разпределя част от доматения сос. Следват кори за лазаня, тофу сос, листа спанак (ако са големи, може да се накъсат), още доматен сос, отново кори, тофу сос и т.н. до изчерпване на продуктите. Накрая трябва да завърши със сос.
По желание отгоре може да се поръси с настърган кашкавал.
Вегетарианската лазаня се пече покрита с алуминиево фолио в загрята на 200 °C фурна около 30-40 минути до готовност на корите. Ако има кашкавал, накрая се премахва фолиото и се оставя още няколко минути във фурната, докато се запече леко.
След като се извади патладжанена лазаня с хумус и тофу, трябва да се остави поне 5 минути да поизстине и да стегне малко преди сервиране.