Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Чеснова питка с 3 вида сирене

Чеснова питка с 3 вида сирене

Yordanka VasilevaYordanka Vasileva
Чирак
891k167
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
80 мин.
Порции
10
"Готовата чеснова питка с 3 вида сирене трябва да покрием с кърпа и да я оставим да си почива. Но в моето семейство това не се получава, защото само след броени минути от нея вече няма и помен."

Необходими Продукти

  • захар - 1 равна с.л
  • суха мая - 1 ч.л
  • топло мляко - 250 мл
  • зехтин - 1 + 1 с.л
  • сол - 1 ч.л
  • брашно - 300 до 350 г
  • За плънката
  • кашкавал - 100 г
  • меко масло - 40 г
  • крема сирене - 100 г
  • топено сирене - 100 г
  • чесън - 6 скилидки
  • сминдух - за поръсване (по желание)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В дълбок съд слагаме захарта, маята, леко затопленото мляко, 1 лъжица зехтин и солта. Разбъркваме и добавяме на два пъти брашното, което предварително сме пресяли.

Започваме да месим с ръце. Ще се получи много лепкаво тесто.

Добавяме 1 лъжица зехтин и продължаваме да месим, докато тестото спре да лепне по масата (не се добавя допълнително брашно).

Оформяме тестото на топка и го слагаме в дълбока купа. Покриваме го със стреч фолио или капак и го оставяме да втаса за около 40 минути.

През това време си приготвяме плънката.

В подходящ съд слагаме мекото масло и крема сиренето. В същия съд настъргваме чесъна и разбъркваме всичко много добре, докато се смесят всички съставки.

Отделно нарязваме на малки парченца топеното сирене, а кашкавала го настъргваме.

Готовото тесто за чеснов хляб слагаме върху набрашнен плот и без да го месим, го събираме на топка. Разточваме го на правоъгълник, като се съобразяваме с големината на тавата, в която ще печем.

Застиламе тавата с хартия за печене и слагаме тестото. Отгоре изсипваме чесновосирената смес и я разнасяме равномерно по цялата повърхност.

После нахвърляме парченцата топено сирене, поръсваме със сминдух или подправка по избор и най-отгоре разпределяме настъргания кашкавал.

Печем питката със сирене в предварително загрята фурна на 180-200 °C за 25-30 минути.

Готовата чеснова питка с 3 вида сирене трябва да покрием с кърпа и да я оставим да си почива, но в моето семейство това не се получава, защото само след броени минути от нея вече няма и помен.

Приятен апетит и на вас!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: