Начин на приготвяне
Лозови сарми с телешка кайма - сочни, ароматни и много вкусни. Всички вкъщи ги обичат!
В тиган се задушава нарязания на ситно лук и чесън, добавя се малко повече от чаена лъжичка червен пипер. След което се добавя измития ориз и се бърка докато стане прозрачен.
Добавят се останалите подправки и се разбърква често. Накрая се добавя каймата и се изключва котлона. Разбърква се много добре (за смесването на каймата с ориза), без да се готви каймата.
Като изстине малко, се навиват сармите с лозови листа, не много стегнати. На дъното на тенджерата се поставят няколко листа и сармите се редят върху тях.
Варят се около час, час и 10-15 минути, като се внимава да не изври водата, ако изври се добавя още.
Похлупват се с чиния. Използваната вода е пропорция към ориза като се мери със същата чаша 1 чаша ориз - 3 чаши вода.
Ако се използват пресни лозови листа - листата се измиват добре и се попарват за 10 - 15 секунди във вряща подсолена вода. След което се навиват сармите.
Лозовите сарми могат да се сервират както топли така и студени с кисело мляко.
Да ви е сладко!
Коментари