Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Агнешко месо»Печено агнешко»Агнешко с дроб сарма и калоферче

Агнешко с дроб сарма и калоферче

Агнешко с дроб сарма и калоферче
Снимка: Боряна Атанасова
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
180 мин.
Общо
210 мин.
Порции
6
"Агнешко с дроб сарма и калоферче ... и замириса на Великден"

Необходими Продукти

  • агнешко месо - 3 кг с ребрата
  • за дробенето
  • агнешки набор - около 1.5 кг
  • кромид лук - 1 глава
  • зелен лук - 4 стръка
  • пресен чесън - 3 сръка
  • ириз - 1 ч.ч.
  • червен пипер - 1 с.л.
  • чушки зелени - 1 бр.
  • моркови - 1 бр.
  • олио - 4 с.л.
  • За марината на месото
  • олио - 1/2 ч.ч.
  • сух розмарин - 1 ч.л.
  • девисил - пресен
  • джоджен
  • магданоз
  • целина
  • сол
  • чубрица
  • червен пипер - 2 с.л.
  • черен пипер
  • калоферче - 5 стръка
  • лимон
  • домати консерва - 3 с.л.
  • лимони
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почиствам и измивам месото, подсушавам и му правя прорези, натривам го хубаво със сол.

В купа слагам олиото добавям розмарина. Почиствам и измивам зелените подправки, нарязвам ги на ситно. Към олиото добавям червения пипер разбърквам и добавям зелените подправки.

Намазвам агнешкото с маринатата и оставям на страна да поеме от ароматите. Почиствам и измивам лука и го нарязвам на ситно, почиствам и нарязвам пресния лук и чесън и ги запържваме в тиган с мазнината.

Почиствам чушката и моркова и ги нарязвам на дребни кубчета и ги добавям към лука. Като поомекнат зеленчуците, добавям измития ориз, запържвам за 2-3 минути, добавям нарязаните и предварително сварени червата и шкембето, запържвам за кратко и добавям нарязаните на дребно останалата част от набора за дробене.

Запържвам и добавям червения пипер, разбърквам и след няколко минути добавям домата и запържвам за кратко, наливам топла вода да покрие сместа, разбърквам посолявам и оставям да покъкри за няколко минути, като разбърквам от време на време.

Към края на готвенето добавям същите подправки като на месото.

В голяма тава изсипвам дробенето и върху него слагам маринованото агнешко, поливам го с лимонов сок, наливам бирата и го завивам с фолио за печене.

Слагам във фурната за десетина минути на максимална температура, след това намалявам на 150°C, като от време на време го отварям и поливам печеното агнешко със соса, който се е получил. Така се пече за около 2-3 часа агнешко с дроб сарма и калоферче.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: