Начин на приготвяне
Почиствам и измивам месото, подсушавам и му правя прорези, натривам го хубаво със сол.
В купа слагам олиото добавям розмарина. Почиствам и измивам зелените подправки, нарязвам ги на ситно. Към олиото добавям червения пипер разбърквам и добавям зелените подправки.
Намазвам агнешкото с маринатата и оставям на страна да поеме от ароматите. Почиствам и измивам лука и го нарязвам на ситно, почиствам и нарязвам пресния лук и чесън и ги запържваме в тиган с мазнината.
Почиствам чушката и моркова и ги нарязвам на дребни кубчета и ги добавям към лука. Като поомекнат зеленчуците, добавям измития ориз, запържвам за 2-3 минути, добавям нарязаните и предварително сварени червата и шкембето, запържвам за кратко и добавям нарязаните на дребно останалата част от набора за дробене.
Запържвам и добавям червения пипер, разбърквам и след няколко минути добавям домата и запържвам за кратко, наливам топла вода да покрие сместа, разбърквам посолявам и оставям да покъкри за няколко минути, като разбърквам от време на време.
Към края на готвенето добавям същите подправки като на месото.
В голяма тава изсипвам дробенето и върху него слагам маринованото агнешко, поливам го с лимонов сок, наливам бирата и го завивам с фолио за печене.
Слагам във фурната за десетина минути на максимална температура, след това намалявам на 150°C, като от време на време го отварям и поливам печеното агнешко със соса, който се е получил. Така се пече за около 2-3 часа агнешко с дроб сарма и калоферче.