Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и Печива»Кифлички»Пухкави солени кифлички с пълнеж

Пухкави солени кифлички с пълнеж

Сия РибагинаСия Рибагина
Мастър Шеф
7398k2k13k5
Пухкави солени кифлички с пълнеж
Снимка: Сия Рибагина
1 / 3
25/05/2024
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
100 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
130 мин.
Порции
16
"Пухкави солени кифлички с вкусна плънка и неустоим аромат. Свършват за нула време, така че хапвайте, докато са топли."

Необходими Продукти

  • брашно - 500 г + 100 г за доомесване
  • краве масло - 50 г
  • прясно мляко - 220 мл
  • мая - 1/2 кубче прясна (21 г)
  • яйца - 2 бр.
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • за пълнеж по избор
  • колбас
  • кашкавал - 200 г или сирене
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Всички продукти трябва да са със стайна температура.

В купичка сипете млякото и леко затоплете, трябва да е топло, не горещо.

Разчупете маята и разтворете в топлото мляко със захарта и супена лъжица брашно.

Разбъркайте и оставете да се активира маята.

В голям съд пресейте брашното, добавете сол и направете кладенче в средата.

Маслото разтопете и сипете в кладенчето, добавете маята и яйцата, като отделете един от жълтъците за намазване накрая.

Разбъркайте с шпатула и след това с ръце замесете тесто.

Месете енергично, докато се споят всички продукти, в началото ще изглежда сякаш се получават парцали, но при продължително месене ще се получи. Ако тестото ви е по-лепкаво, добавете малко брашно, ако пък е много стегнато и сухо, добавете малко мляко или вода.

Месете до получаване на гладка тестена топка.

Покрийте с фолио или кърпа и оставете за час на топло място да втаса.

Когато тестото видимо се е надигнало и удвоило обема, си е готово за оформяне.

Набрашнете леко плота или масата, изсипете тестото и леко го натиснете, така че да излезе въздуха.

Оформете на топка и разделете на две равни части.

Всяка част разточете на тънка кора с дебелина 1 см. и изрежете триъгълници, като първо разрежете на кръст и след това от двете страни успоредно.

Във всеки триъгълник сложете парче колбас или плънка по избор и завийте като кифлички.

Така процедирайте и с двете кори.

В тава сложете хартия за печене и подредете солени кифличките. Покрийте с кърпа и оставете за още 30 мин да втасат.

Накрая разбийте жълтъка и намажете всяка кифла с колбас или сирене.

Печете на 180 градуса за 30 мин до получаване на пухкави златисти солени кифлички.

Източник: Блогът на Сия Рибагина

Ако имате повече от сместа за солените кифлички, винаги можете да забъркате един вкусен солен кекс или солени мъфини.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: