Начин на приготвяне
Всички продукти трябва да са със стайна температура.
В купичка сипете млякото и леко затоплете, трябва да е топло, не горещо.
Разчупете маята и разтворете в топлото мляко със захарта и супена лъжица брашно.
Разбъркайте и оставете да се активира маята.
В голям съд пресейте брашното, добавете сол и направете кладенче в средата.
Маслото разтопете и сипете в кладенчето, добавете маята и яйцата, като отделете един от жълтъците за намазване накрая.
Разбъркайте с шпатула и след това с ръце замесете тесто.
Месете енергично, докато се споят всички продукти, в началото ще изглежда сякаш се получават парцали, но при продължително месене ще се получи. Ако тестото ви е по-лепкаво, добавете малко брашно, ако пък е много стегнато и сухо, добавете малко мляко или вода.
Месете до получаване на гладка тестена топка.
Покрийте с фолио или кърпа и оставете за час на топло място да втаса.
Когато тестото видимо се е надигнало и удвоило обема, си е готово за оформяне.
Набрашнете леко плота или масата, изсипете тестото и леко го натиснете, така че да излезе въздуха.
Оформете на топка и разделете на две равни части.
Всяка част разточете на тънка кора с дебелина 1 см. и изрежете триъгълници, като първо разрежете на кръст и след това от двете страни успоредно.
Във всеки триъгълник сложете парче колбас или плънка по избор и завийте като кифлички.
Така процедирайте и с двете кори.
В тава сложете хартия за печене и подредете солени кифличките. Покрийте с кърпа и оставете за още 30 мин да втасат.
Накрая разбийте жълтъка и намажете всяка кифла с колбас или сирене.
Печете на 180 градуса за 30 мин до получаване на пухкави златисти солени кифлички.
Източник: Блогът на Сия Рибагина
Ако имате повече от сместа за солените кифлички, винаги можете да забъркате един вкусен солен кекс или солени мъфини.