Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Кекс»Лесен и пухкав кекс

Лесен и пухкав кекс

Лесен и пухкав кекс
Снимка: Биляна Георгиева
1 / 2
07/06/2024
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
60 мин.
Порции
6
"Лесен и вкусен кекс, идеален за чай, кафе, с малко мармалад или просто така."

Необходими Продукти

  • яйца - 3 бр.
  • захар - 1 ч.ч.
  • олио - 1 ч.ч.
  • прясно мляко - 1 ч.ч.
  • брашно - 3 ч.ч.
  • бакпулвер - 10 г
  • ванилова захар - 10 г
  • лимонов сок - 1 ч.л.
  • какао - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разбиваме в купа яйцата, след което постепенно добавяме захарта, олиото, прясното мляко, брашното и бакпулвера.

След като сместа стане хомогенна, добавяме ванилията и лимоновия сок.

Може да настържете част от кората на лимона по желание.

Мажем кексовата форма с малко олио и поръсваме с малко брашно, за да не залепне кекса при изваждането му от формата.

Половината смес изсипваме в кексовата формата, а към другата половина добавяме какаото и разбъркваме.

След като сме разбили какаото хубаво, без да останат бучки, го добавяме във формата при останалата смес.

Взимаме нож и внимателно го прокарваме по средата на формата, за да прелеем двата цвята смес.

По този начин, след разрязването, на кексът ще получим красива мраморна шарка във вътрешната част.

След като сме изпълнили всичко, оставяме кексът да се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна, на второто най-ниско ниво, за да не изгори отгоре при печенето.

Оставяме да се пече за 40 минути. За да проверим дали е готов, вкарваме клечка за зъби и ако тя излезе суха, значи е готов.

Изваждаме го от фурната топлия сладкиш, обръщаме го и го поръсваме с пудра захар.

Нашият вкусен и лесен кекс е готов!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: