Начин на приготвяне
Веган тортата приготвих за рождения ден на сина си, който е на веган режим.
Първо, в дълбока купа смесих сухите съставки, брашно, захар, бакпулвер, какао, брашно от рожков и към тях добавих олиото и водата. Разбърках добре до получаване на хубава гъста кексова смес.
Изсипах я в тава за торта с диаметър 24 см, постлана с хартия за печене, и изпекох блата за двайсетина минути на 170 °C с вентилатор. Но зависи от фурната. Трябва да остане суха клечката при проба.
Извадих и охладих напълно нашия прекрасен шоколадов блат. Ароматен и висок.
Приготвих топинг, като в тигана загрях до завиране нужните съставки. Варих при непрекъснато бъркане три минути.
Обърнах блата в подходяща чиния и залях с готовия горещ топинг. Охладих.
Разтворих агар агар в сто милилитра от кокосовото мляко, а останалото количество със захарта загрях на котлона, не е нужно да завира. Прибавих сместа с агар към топлото кокосово мляко. Бърках три минути. Изключих котлона и прибавих сладкото, разбърках.
Оставих ароматния крем да се охлади и леко да стегне на стайна температура. Когато започна да се желира, го изсипах върху блата. Предварително в чинията около него бях затворила ринга от формата с падащо дъно. Декорирах шоко тортата с пресни боровинки и прибрах в хладилника за три часа.
Извадих, отстраних ринга и завърших тортата с украса от сусамки, кокосово брашно.
Може да ви се струва дълга рецептата и сложна, но не е така - веган торта за рожден ден става бързо и лесно! Пък и си заслужава!
Забележка:
Вместо захар може да се ползва подсладител;
Вместо какаово масло може да се сложи кокосово или само слънчогледово.
Ако сте шоко маниаци като нас, опитайте обезателно и рецептите за шоколадови мъфини, шоколадов кекс или шоколадов чийзкейк.