Gotvach.bg»Рецепти»Солени печива»Солен кекс»Солен кейк от оризово брашно с шунка и кашкавал

Солен кейк от оризово брашно с шунка и кашкавал

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Солен кейк от оризово брашно с шунка и кашкавал6 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
75 мин.
Общо
90 мин.
Порции
10
"Солен кейк от оризово брашно с шунка и кашкавал - идеален за закуска, обяд и следобедно хранене. Перфектен за из път, на работа или на пикник."

Необходими Продукти

  • оризово брашно - 300 г
  • бадемово брашно - 2 с.л. с връх
  • яйца - 4 бр. М
  • сода бикарбонат - 1 ч.л.
  • бяло вино - 150 мл
  • прясно мляко - 150 мл
  • шунка - 200 г
  • кашкавал - 200 г
  • маслини - 60 - 70 г (зелени, обезкостени)
  • зехтин - 50 мл екстра върджин
  • черен пипер - 2 щипки, прясно смлян
  • масло - 1 ч.л. или малко повече
  • сол - 1 ч.л. равна
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Намажете с 1 лъжичка масло правоъгълна форма за кейк с размери 31х15х10 см (приблизително).

Сложете в блендер оризовото брашно, бадемовото брашно, млякото, виното, солта, черния пипер, содата и яйцата. Блендирайте на високи обороти до получаване на гладка смес.

Получава се по-рядка от обикновено тесто за кекс.

Добавете маслините (цели, но обезкостени) и разбъркайте.

След това сложете и шунката и кашкавала на малки парченца. Отново разбъркайте.

Сипете сместа във намаслената форма. Ако ползвате силиконова, после ще ви е по- лесно да отделите кейка.

Печете соления кекс на 180 градуса в предварително загрята фурна за 1 час и 15 минути. Времето е повечко, но така трябва. Ако много се зачерви отгоре, може да намалите до 170 градуса.

След изваждане от фурната, оставете соления кейк да изстине и тогава го извадете внимателно от формата. Понякога залепва, но аз минавам с нож по ръбовете и дъното.

Ако нямам оризово брашно, си смилам ориз във блендера или мелачката за кафе, докато стане на прах.

Опитайте този солен кейк от оризово брашно с шунка и кашкавал, вкусен е! Идеална безглутенова закуска с интересна текстура и вкус.

Ако тази рецепта ви харесва, опитайте и другите ни рецепти с оризово брашно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: