Начин на приготвяне
Пилешките бутчета се измиват и подсушават. Овкусяват се със сол, черен пипер и червен пипер.
Оризът се измива и се накисва в студена вода.
Кладницата се изплаква със студена вода и се нарязва на ивички. Пънчетата се отстраняват. Ако кладницата е домашно отгледана, може само да я почистите с четка, без да я миете.
Лукът, чесънът и морковите се белят и наситняват.
В тиган се загрява олиото и маслото и в него се изпържват на умерена температура пилешките бутчета за кратко, колкото да се запечатят от всички страни и да се зачервят.
Изваждат се и в същата мазнина се пускат лукът, чесънът и морковите. Задушават се, докато омекнат. Добавят се гъбите. След няколко минути се прибавя отцеденият от водата ориз. Разбърква се енергично и след още няколко минути се налива горещ пилешки бульон.
Добавят се подправки на вкус - сол, черен пипер и скълцан магданоз, и се оставя на умерен котлон, докато оризът поеме част от бульона.
След това се прехвърля в тавата, в която ще се пекат пилешките бутчета с ориз.
Добавят се отгоре и пилешките бутчета, тавата се покрива с лист алуминиево фолио и оризът с гъби се пече в предварително загрята фурна на 180 °C до готовност ( около 50 минути).
Пилешки бутчета с ориз и кладница се изваждат от фурната и се оставят покрити още 15 минути с фолиото, за да остане оризът сочен.
Добър апетит!