Gotvach.bg»Рецепти»Гарнитури»Ориз на тиган»Булка гъба с ориз и лук

Булка гъба с ориз и лук

Албена АтанасоваАлбена Атанасова
Мастър Шеф
1719886745
Булка гъба с ориз и лук
Снимка: Албена Атанасова
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
45 мин.
Порции
3
"Поднесете булка гъбите с ориз и лук като основно ястие или като гарнитура към месо или риба. Приятен апетит!"

Необходими Продукти

  • булка гъба - 300 г
  • ориз - 1 ч.ч.
  • лук - 1 глава
  • олио или зехтин - 3 с.л.
  • чесън - 2 скилидки
  • вода - 3 ч.ч.
  • сол
  • черен пипер - на вкус
  • магданоз - за украса
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистете булка гъбите с влажна кърпа или четка, за да отстраните всякакви замърсявания. Избягвайте измиването им с много вода, за да не се намокрят прекалено.

Нарежете ги на средни парчета.

Нарежете лука на ситно.

В дълбок тиган или тенджера загрейте олиото или зехтина.

Добавете нарязания лук и го запържете до златист цвят.

Към запържения лук добавете нарязаните булка гъби.

Ако използвате чесън, добавете го също, нарязан на ситно.

Запържете гъбите до омекване, около 5-7 минути.

Добавете ориза към гъбите и лука и запържете за още 1-2 минути, като разбърквате добре.

Налейте 3 чаши вода в тигана.

Добавете сол и черен пипер на вкус.

Оставете да заври, след което намалете огъня и покрийте с капак.

Гответе на слаб огън около 20 минути или докато оризът поеме течността и стане мек.

След като оризът е готов, изключете огъня и оставете ястието да почине за няколко минути под капак.

Поръсете с пресен магданоз преди сервиране на ориза с гъбки.

Поднесете булка гъбите с ориз и лук като основно ястие или като гарнитура към месо или риба.

Приятен апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: