Начин на приготвяне
Лещата се измива и се слага в тенджера с подсолена вода в съотношение 1 леща: 2 вода. Прибавят се нарязани на ситно лук, морков, олио, пушен червен пипер и супена лъжица от арабската подправка Рас Ел Ханаут.
Рас Ел Ханаут всъщност е смес от сухи подправки, основните от тях които са: сух кориандър, канела, черен пипер, куркума, индийско орехче, бахар, карамфил, джинджифил.
Лещата се вари около половин час или докато омекне. Последно се добавят доматено пюре, смлени домати, нарязани на ситно скилидки чесън и магданоз. Дръпва от котлона, когато се сгъсти и омекне лещата яхния.
През това време патладжанът се разрязва на две по дължина и издълбава като лодка. Слага се в съд с подсолена вода и се оставя така да кисне половин час. Отцежда се от водата, подсушава се и се посолява.
Двете половинки патладжан се слагат в намазнена тавичка и се поставят да се пекат във фурната, докато леко омекнат и покафенеят.
Изпечените патладжани се напълват със сварена леща, поръсват се с галета и настърган пармезан.
Останалата леща се разпределя отстрани на патладжаните. Ястието се връща във фурната за още пет минути, за да може да се получи лека хрупкава коричка от галета и пармезан върху пълнените патладжани.
Пълнени патладжани с леща по марокански се сервира върху канапе от сварен ориз и поръсено с накълцан пресен магданоз.
Ако рецептата ти харесва, опитай и другите ни предложения за патладжан с доматен сос, вкусно имамбаялдъ и патладжан на фурна.
Коментари