Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Патладжан в доматен сос и моцарела

Патладжан в доматен сос и моцарела

Патладжан в доматен сос и моцарела3 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
75 мин.
Порции
4
"Патладжан в доматен сос и моцарела - толкова вкусен, колкото изглежда"

Необходими Продукти

  • лук - 1 глава
  • чушки - 1 бр.
  • чесън - 4 скилидки
  • домати - 6 бр.
  • сол
  • сос уорчестър - 1 ч.л.
  • кафява захар - 1 ч.л.
  • риган - 1 ч.л. сух
  • черен пипер - 1/2 к.л.
  • чили на люспи - 1/4 ч.л. (не е задължително)
  • патладжани - 2 бр.
  • олио
  • моцарела - 2 топки
  • магданоз
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Започнете с приготвяне на соса. Загрейте в тиган 5 супени лъжици олио. Нарежете лука и чушката на дребно и ги запържете. След като омекнат, добавете настърганите или пасирани домати заедно с нарязаните на ситно скилидки чесън.

Овкусете соса със сол, лъжичка сос Уорчестър, малко кафява захар, сух риган, смлян черен пипер и малко чили. Гответе соса, докато се сгъсти.

Патладжаните нарежете на колелца и накиснете в подсолена вода за около половин час, за да се отнеме от горчивината им, ако има такава. Подсушете ги, посолете ги и ги изпържете в тиган със загрято олио.

Готовите патладжани поставете върху кухненска хартия, за да се отнеме излишната мазнина.

Прехвърлете доматеният сос в тавичка и в нея наредете едно до друго колелца изпържен патладжан. Върху всеки сложете резенче моцарела, отново патладжан.

Трябва да се получат три реда патладжан и три реда моцарела. Сложете тавичката или съда за печене във фурната и гответе патладжан в доматен сос и моцарела на 200 °C за около половин час.

Сервирайте патладжаните в доматен сос поръсени с нарязан на дребно пресен магданоз.

В сезона на патладжана опитай непременно и другите специалитети с патладжан, а именно рулцата от патладжан, разядката баба гануш или тази невероятни патладжани с кайма.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: