Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Лучник»Лучник със сирене

Лучник със сирене

Rositsa BoyadzhievaRositsa Boyadzhieva
Новак
8861725
Лучник със сирене
Снимка: Rositsa Boyadzhieva
1 / 2
28/08/2024
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
85 мин.
Порции
10
"Лучникът, за който дълго време всички вкъщи ще говорят"

Необходими Продукти

  • за тестото
  • брашно - 550 г
  • вода - 350 мл вода
  • мая - 25 г прясна
  • захар - 1 с.л.
  • олио - 2 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • За плънката
  • кромид лук - 3 средни глави
  • зелен лук - 3 връзки
  • сирене - 250 г
  • олио - 150 мл
  • краве масло - 50 г
  • вода - 30 мл
  • копър - 4 стръка
  • сол - 1 ч.л.
  • червен пипер - 1 с .л.
  • черен пипер - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресяваме брашното. В брашното правим кладенче, в което прибавяме солта, олиото, 250 мл от водата и маята, която предварително сме разтворили в 100 мл хладка вода, подсладена с лъжица захар.

Замесваме меко тесто за лучника. Оставяме го 30 минути да втаса.

Приготвяме плънката, като нарязваме кромида и зеления лук на ситно, запържваме ги в горещо олио, добавяме 20-30 мл вода и маслото и задушаваме лучената смес до омекване.

Отстраняваме от котлона, прибавяме натрошеното сирене, ситно нарязания копър, подправяме със сол, червен пипер и черен пипер. Разбъркваме до хомогенизиране на сместа.

Втасалото тесто разделяме на 4 топки - едната е по-голяма от останалите три, които са равни.

От голямата топка разточваме по дебела кора, която е и с по-голям диаметър от останалите, защото тя ще служи за основа на лучника и ще я разпънем по стените на тавата, за да можем да похлупим с нея отстрани другите кори.

Слагаме разточената голяма кора в намазнена и набрашнена тава. Разделяме плънката на 3 равни части. Първата част разстиламе върху първата кора, втората част върху втората кора, третата върху третата кора и с четвъртата кора похлупваме лучника, завивайки страничните краища на първата кора с краищата на похлупващата.

С нож нарязваме лучника на 4 триъгълни парчета, намазваме го отгоре с олио и печем лучник със сирене на предварително загрята фурна на 180°С за 45-50 минути.

Вижте и как се прави перфектен селски зелник.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

0
Общо гласували: 0
50
40
30
20
10
Дай твоята оценка: