Начин на приготвяне
Пресяваме брашното. В брашното правим кладенче, в което прибавяме солта, олиото, 250 мл от водата и маята, която предварително сме разтворили в 100 мл хладка вода, подсладена с лъжица захар.
Замесваме меко тесто за лучника. Оставяме го 30 минути да втаса.
Приготвяме плънката, като нарязваме кромида и зеления лук на ситно, запържваме ги в горещо олио, добавяме 20-30 мл вода и маслото и задушаваме лучената смес до омекване.
Отстраняваме от котлона, прибавяме натрошеното сирене, ситно нарязания копър, подправяме със сол, червен пипер и черен пипер. Разбъркваме до хомогенизиране на сместа.
Втасалото тесто разделяме на 4 топки - едната е по-голяма от останалите три, които са равни.
От голямата топка разточваме по дебела кора, която е и с по-голям диаметър от останалите, защото тя ще служи за основа на лучника и ще я разпънем по стените на тавата, за да можем да похлупим с нея отстрани другите кори.
Слагаме разточената голяма кора в намазнена и набрашнена тава. Разделяме плънката на 3 равни части. Първата част разстиламе върху първата кора, втората част върху втората кора, третата върху третата кора и с четвъртата кора похлупваме лучника, завивайки страничните краища на първата кора с краищата на похлупващата.
С нож нарязваме лучника на 4 триъгълни парчета, намазваме го отгоре с олио и печем лучник със сирене на предварително загрята фурна на 180°С за 45-50 минути.
Вижте и как се прави перфектен селски зелник или опитай и другите ни предложения за лучник.