Шкембе чорба Традиция

Сия РибагинаСия Рибагина
Мастър Шеф
7508k2k5
Шкембе чорба Традиция
Снимка: Сия Рибагина
2 / 4с Видео
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
50 мин.
Порции
6
"Поднесете шкембе чорба Традиция гореща, подправете със сместа от чесън и оцет и за любителите на пикантното, щипка лют пипер люспи. Да ви е вкусно!"

Необходими Продукти

  • телешко шкембе - 700 г
  • сол - 2 с.л.
  • прясно мляко - 1 л
  • масло - 50 г
  • червен пипер - 1 с.л
  • черен пипер - на вкус
  • чесън - 5 скилидки
  • оцет - 50 мл
  • лют пипер - люспи
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измийте шкембето, сложете го в тенджера с 4 литра вода и лъжица сол и сварете до омекване.

Аз ползвах мултикукъра и сварих под налягане за 15 минути, вие, ако ползвате обикновенна тенджера, ще ви отнеме поне час и половина.

Когато шкембето се свари, извадете в чиния и нарежете на парчета, изхвърлете водата, в която се е варило /тази вода винаги я изхвърлям, на много места не го правят, но с нея премахвате голяма част от неприятната миризма и мазнината/лойта, която се отделя по време на варенето/.

Измийте тенджерата и поставете отново в нея вече нарязаното шкембе. Сипете около 3 литра вода, лъжица сол и сложете отново на котлона да кипне.

През това време си направете подправката за овкусяване на шкембето.

В купичка сложете намачканите скилидки чесън с оцета и разбъркайте.

Тази подправка е незаменима част от всяка порция шкембе чорба. Отделете настрани.

Сложете тиган на котлона и в него поставете маслото да се разтопи.

Добавете червен пипер и бъркайте няколко секунди. Котлона дръжте на средна температура, като внимавате маслото и пипера да не загорят.

Сипете прясното мляко и непрекъснато бъркайте около 3 мин, така че да се усвои от запръжката.

Щом шкембето кипне, вземете един черпак от бульона и сипете внимателно в тигана при млякото, като бъркате и внимавате да не се пресече. Повторете с още един черпак от бульона и след това сипете запръжката в тенжерата с шкембето.

Разбъркайте, подправете с черен пипер на вкус и още сол, ако е необходимо. Варете 5 минути и махнете от котлона.

Поднесете шкембе чорба Традиция гореща, подправете със сместа от чесън и оцет и за любителите на пикантното, щипка лют пипер люспи.

Да ви е вкусно!

За още вкусни гозби, вижте и тези предложения за шкембе в масло и агнешка шкембе чорба.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: