Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Мусака»Мусака с тиквички, картофи и ориз

Мусака с тиквички, картофи и ориз

редакция:
Мусака с тиквички, картофи и ориз
Снимка: Албена Асенова
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
70 мин.
Порции
8
"Ех...да имаше кой да ни я сервира тази мусака с тиквички толкова сочна и дебеличка"

Необходими Продукти

  • лук - 1 глава
  • олио - 6 с.л.
  • тиквички - 1 бр.
  • картофи - 5 бр.
  • ориз - 1 ч.ч.
  • домати - 1 бр.
  • сол
  • черен пипер - 1/2 к.л.
  • магданоз
  • копър
  • За заливка
  • яйца - 2 бр.
  • кисело мляко - 400 г
  • сода бикарбонат - 1/2 ч.л.
  • брашно - 2 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Лукът се нарязва на дребно и запържва направо в тавата в сгорещено олио.

След омекване на лука се добавя нарязаната на кубчета тиквичка, а малко след това и картофите, нарязани на кубчета.

Оризът се измива и прибавя към леко запържените зеленчуци заедно с чаша вода.

Мусаката се овкусява със сол и черен пипер. Когато оризът набъбне, се слага настърганият домат, нарязаните на дребно магданоз и копър.

Ястието се разбърква, наливат се две чаши вода и вегетарианската мусака се слага да се пече във фурната за около половин час на 200 °C.

Когато е готово, мусаката с тиквички се залива със заливка от разбити две яйца с кисело мляко с малко сода и две лъжици брашно.

Мусака с тиквички, картофи и ориз се пече още десетина минути до лек загар.

Ако обичаш мусака, опитай обезателно и нашата класическа мусака или разбери как се прави пухкава заливка за мусака.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: