Начин на приготвяне
Бобът 500 грама го измивам и заливам със студена вода. Така го кисна за 12 часа. След това водата се излива, налива се нова и го слагам в тенджера да заври.
Отново изхвърлям водата, а бобът го измивам и прехвърлям в глинен гювеч.
Към него прибавям нарязани на ситно 1 глава лук, 2 моркова, 1 зелена чушка и 2 цели скилидки чесън, 1 голям настърган домат.
Подправките са черен пипер, пушен червен пипер, джоджен и сол. Отгоре поставям пушените ребра.
Наливам олио (на око) и вода два пръста над боба в гювеча. Гювечът го похлупвам и слагам в студена фурна.
Първият половин час на 220 °C, след което температурата намалявам на 150 °C. И така 3 часа.
Накрая разбивам супена лъжица брашно с вода и доливам в боба с пушени ребра в гювеч, разбърквам и връщам във фурната за още 15 мин.
Вижте още как се вари правилно боб и икономични идеи с боб.