Любимото кьопоолу

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k10k3k1
Любимото кьопоолу2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
"Кьопоолу Класика - с няколко съвета на Мари, любимата ретро салата е още по-вкусна"

Необходими Продукти

  • патладжани - 3 големи
  • червени чушки - 2 плътни големи
  • зелени чушки - 1 плътна голяма
  • домати от консерва - 1 с.л.
  • сол - на вкус
  • лимонов сок - на вкус
  • чесън - 2 скилидки пресован
  • магданоз
  • зехтин - Екстра Върджин
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Не че е нещо невиждано, но нека да прибавя и една рецептичка за кьопоолу с патладжани. Моето е основно от патладжан. Някои домакини прибавят и печени домати, но аз ги избягвам, не ми харесва с домати. Иначе си е една прекрасна обикновена рецепта за една свежа разядка.

В керамична тавичка, застлана с хартия за печене, се поставят измитите патладжани и чушките.

Включва се фурната на 180 °C и се оставят да се изпекат, докато патладжанът напълно омекне. Изваждат се и се прехвърлят в купа, покриват се с капак и се оставят за около 1 час. След това се отцеждат от водата, обелват се и с остър нож се накълцват до паста, но така че да остават малки парченца.

Никога не пасирам в блендер патладжаните, не ми харесват, когато са напълно смлени до паста, имам чувството, че се губи очарованието на този прекрасен зеленчук.

Към тях добавям и накълцаните чушки и 1 с.л. домати от консерва, не повече.

Двете скилидки чесън се нарязват на ситно, посипват се със сол, около 1 ч.л. и с широката част на ножа се пасират до паста, това става, като се приплъзва ножът върху парченцата чесън. Солта спомага да се превърнат скилидите с паста. Разбира се, че е възможно и да се ползва преса, но този метод на приплъзване на ножа върху чесъна засилва аромата му. Разбира се, че не съм го измислила аз, а съм го видяла при много добрите чуждестранни кулинари.

Разбърква се апетитното кьопоолу и се налива зехтин - повечко, патладжаните се обичат със зехтина. Добавя се лимонов сок на вкус.

Кьопоолу Класика се поръсва с наситнен магданоз.

Вижте още как става правилното стерилизиране на патладжани. А знаете ли и каква е тайната на вкусния печен патладжан?

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: