Gotvach.bg»Рецепти»Супи»Чорби и супи»Агнешка супа»Супа от агнешки дреболии с лапад

Супа от агнешки дреболии с лапад

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Супа от агнешки дреболии с лапад
Снимка: Yordanka Kovacheva
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
70 мин.
Общо
100 мин.
Порции
8
"Хапвайте супа от агнешки дреболии с лапад топла с хубав хляб, зелена салата и люти чушлета. Добър апетит!"

Необходими Продукти

  • агнешки дреболии - 800 г (Черен и бял дроб + сърце)
  • лапад - 1/2 връзка
  • лук - 1 глава
  • моркови - 2 - 3 бр. средни
  • домати - 1 бр. настърган
  • селъри - 1/2 стрък
  • джоджен - 4 стръка пресен
  • джоджен - сушен, на вкус
  • олио - около 60 мл
  • ориз - 2 шепи
  • черен пипер - на вкус
  • сол - на вкус
  • жълтъци - 2 бр.
  • кисело мляко - окол 250 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сложете тенджера с вода на котлона и когато започне да завира, пуснете вътре агнешките дреболии на големи парчета. Трябва да са добре измити. Оставете ги за 10-15 минути да поврят, целта не е да са напълно готови. Черния дроб може да извадите предварително, тъй като се приготвя по- бързо и после ако се пресготви, става сух.

Прецедете бульона, а дреболии нарежете на малки парченца.

В голяма тенджера запържете лука, моркова и селърито, накълцани на ситни кубчета. Когато омекнат, добавете настъргания домат, разбъркайте и сложете сол и нарязания на дребно лапад и пресен джоджен.

Задушете за няколко минути и налейте вода или бульон от предварителното варене на дроба. След около 15 минути сложете белия дроб и сърцето на парченца, а малко по- късно и черния дроб и ориза.

Гответе агнешката супа до пълна готовност на дреболиите и ориза (аз го оставям леко твърд, когато е в супа, така той си поема още вода и омеква след няколко минути, дори и да не е на котлона). По време на варенето може да се добавя топла/гореща вода до желаната гъстота на супата с дреболии.

Подправете с черен пипер и сушен джоджен на вкус. Опитайте от бульона и ако трябва си добавете още сол.

Дръпнете тенджерата от огъня, оставете леко да изстине и застройте със разбитите с кисело мляко жълтъци. Хубаво е, дори задължително, първо, да темперирате застройката с няколко черпака от супата, за да се уеднаквят температурите, преди да я сипете в тенджерата.

Хапвайте супа от агнешки дреболии с лапад топла с хубав хляб, зелена салата и люти чушлета.

Добър апетит!

Вижте още как се чистят агнешки чревца и колко се варят агнешки дреболии?

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: