Пита със сливи

IlariaIlaria
Мастър Шеф
2k3k31
Пита със сливи2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
100 мин.
Порции
8

Необходими Продукти

  • за тестото
  • брашно - 500 г
  • прясно мляко - 400 мл
  • мая - 40 г
  • орехи - 100 г смлени
  • пудра захар - 100 г
  • сол - 1 щипка
  • лимонова кора - от 1 лимон
  • сини сливи - 1 кг или 500 г сушени
  • яйца - 2 бр.
  • масло - 100 г разтопено
  • за крема
  • яйца - 2 бр.
  • жълтъци - 4 бр.
  • сметана - 200 мл течна
  • захар - 50 г
  • лимонова кора
* мерки и количества

Начин на приготвяне

От брашното и разтворената в 200 мл топло мляко мая замесете тесто, което се оставя да втаса.

След като увеличи обема си, добавете солта, пудрата захар, лимоновата кора, орехите, 2 яйца, маслото и толкова мляко, колкото е необходимо за получаването на средно твърдо тесто. Месете, докато не започне да се отделя от стените на съда.

Оставете тестото на топло, докато увеличи обема си два пъти. След това го разделете на 2 части, които се слагат в два тавички, намазнени и поръсени с брашно.

Подгънете тестото по краищата, за да се получи вдлъбнатина, когато се изпечете. Украсете с нарязаните половинки сливи. Запечете в умерена фурна, докато стане полуготово.

Междувременно яйцата и жълтъците за крема се разбиват добре със сметаната, прибавете се лимоновата кора и с получения крем се намазва полуготовия сладкиш. След това върнете сладкиша във фурната и го доопечете.

Ако използвате сушени сини сливи, накиснете ги предварително във вода и ги подсушете, преди да ги сложите върху тестото.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: