Начин на приготвяне
Пасирайте свареното червено цвекло със водата до получаване на гладко пюре.
Прибавете едно разбито яйце плюс половината от второто. Остатъка смесете с две лъжици прясно мляко и заделете за намазване на питката преди печене. Сложете натрошената Мая и захарта и разбъркайте.
Пресейте брашното в голяма купа. Направете кладенче в средата и в него сипете получената червена смес.
Започнете да замесвате тесто, като постепенно прибавяте мекото масло и солта, както и още брашно, ако е необходимо.
Когато получите гладко и еластично тесто, оформете го на топка и поставете в намазнена купа. Покрийте с прозрачно фолио и кърпа и оставете да втаса за 1 час.
От втасалото тесто късайте парчета, които оформайте на фитили, усуквайте ги и навивайте тестото на охлювчета. Подреждайте всяко от тях в тавичка като оставяте малко разстояние, за да могат да бухнат.
Оставете оформената питка да втаса повторно за около 30-40 минути (зависи от топлината в помещението).
Загрейте фурната на 200 градуса.
Намажете питката с яйце смесено с мляко, после поръсете със сусам.
Печете около 30 минути или до суха клечка.
В моя случай не успях да запазя прекрасния червен/розов цвят на питката с мая, тъй като този път я изпекох в пещ с неточен индикатор за температура. Поради този факт цвета и текстурата се промениха. В обикновена фурна няма да има този проблем. Идеята е питката да не се пече твърде дълго, защото покафенява.
От това тесто съм правила кифлички, които се пекат точно 17 минути на 200 градуса и си остават червени. При голяма питка обаче времето за печене е поне 30 минути.
Опитайте и вие и споделете резултата. Питката с червено цвекло е интересна и много вкусна!
Успех и добър апетит!
Вижте също как се прави памук погача.