Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Питка с червено цвекло

Питка с червено цвекло

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Питка с червено цвекло
Снимка: Yordanka Kovacheva
8 / 9
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
55 мин.
Порции
10
"Опитайте и вие и споделете резултата. Питката с червено цвекло е интересна и много вкусна!"

Необходими Продукти

  • брашно - 500 г + за доизмесване
  • мая - 20 г прясна
  • червено цвекло - 200 г сварено
  • яйца - 2 бр. М
  • вода - 100 мл
  • прясно мляко - 2 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 щедра щипка
  • краве масло - 50 г (на стайна температура)
  • сусам - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пасирайте свареното червено цвекло със водата до получаване на гладко пюре.

Прибавете едно разбито яйце плюс половината от второто. Остатъка смесете с две лъжици прясно мляко и заделете за намазване на питката преди печене. Сложете натрошената Мая и захарта и разбъркайте.

Пресейте брашното в голяма купа. Направете кладенче в средата и в него сипете получената червена смес.

Започнете да замесвате тесто, като постепенно прибавяте мекото масло и солта, както и още брашно, ако е необходимо.

Когато получите гладко и еластично тесто, оформете го на топка и поставете в намазнена купа. Покрийте с прозрачно фолио и кърпа и оставете да втаса за 1 час.

От втасалото тесто късайте парчета, които оформайте на фитили, усуквайте ги и навивайте тестото на охлювчета. Подреждайте всяко от тях в тавичка като оставяте малко разстояние, за да могат да бухнат.

Оставете оформената питка да втаса повторно за около 30-40 минути (зависи от топлината в помещението).

Загрейте фурната на 200 градуса.

Намажете питката с яйце смесено с мляко, после поръсете със сусам.

Печете около 30 минути или до суха клечка.

В моя случай не успях да запазя прекрасния червен/розов цвят на питката с мая, тъй като този път я изпекох в пещ с неточен индикатор за температура. Поради този факт цвета и текстурата се промениха. В обикновена фурна няма да има този проблем. Идеята е питката да не се пече твърде дълго, защото покафенява.

От това тесто съм правила кифлички, които се пекат точно 17 минути на 200 градуса и си остават червени. При голяма питка обаче времето за печене е поне 30 минути.

Опитайте и вие и споделете резултата. Питката с червено цвекло е интересна и много вкусна!

Успех и добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: