Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Баклава»Млечно-шоколадова баклава с орехи и шамфъстък

Млечно-шоколадова баклава с орехи и шамфъстък

SotiroffSotiroff
Новак
127518
Млечно-шоколадова баклава с орехи и шамфъстък
Снимка: Sotiroff
2 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
50 мин.
Порции
12
"Тази млечно-шоколадова баклава с орехи и шамфъстък си е за същински празник."

Необходими Продукти

  • кори за баклава - 1 пакет
  • краве масло - 500 г
  • орехи - 120 г натрошени
  • шамфъстък - 50 г натрошен
  • шоколад - 100 г настърган
  • За сиропа
  • захар - 400 г
  • вода - 1 ч.ч (200 мл)
  • прясно мляко - 3 ч.ч (600 мл)
  • сладкарска сметана - 200 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтапяме маслото. След това намазваме тавата за печене с разтопеното масло и слагаме един лист от корите, който също намазваме с масло.

След това поръсваме обилно с ядки (аз лично си ги направих на микс). След това поставяте още една кора, която намазвате отново с масло.

И така повтаряте, докато не свършат корите. Разрязвате ги на равни квадрати, за да може след като ги опечете, сиропът да попие. Между някои от редовете поръсете с настъргания шоколад.

Загравяте фурната на 170°C и поставяте тавата до получаване на златиста коричка.

Междувременно поставяте захарта и водата в тенджерка и бъркате, докато захарта не се разтопи и не заври.

След това ЗАДЪЛЖИТЕЛНО оставете да изстине. След като захарта е изстинала напълно, добавяте прясното мляко и сметана и разбърквате.

Заливате вече изпечените кори със студената смес, докато са още топли, за да попият по-добре в домашната баклава.

Оставяте баклавата в хладилник за едно денонощие. Отгоре може да поръсите с какао, шоколад или млян шамфъстък.

Тази млечно-шоколадова баклава с орехи и шамфъстък си е за същински празник.

Вижте още вкусни предложения за баклава от турската кухня и разберете любопитните тайни на правенето на баклава.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: