Gotvach.bg»Рецепти»Напитки»Домашен пробиотик от цвекло

Домашен пробиотик от цвекло

ЗориЗори
Гуру
1k10k5k7
Домашен пробиотик от цвекло
Снимка: Зори
2 / 10
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Общо
10 мин.
Порции
10
"Тази уникална напитка от червено цвекло е чудексен домашен пробиотик, с несравними ползи за здравето."

Необходими Продукти

  • червено цвекло - 2 гл.
  • сол - морска или каменна, 30 г /1 л
  • вода - изворна или филтрирана чешмяна
  • цвик - 1 к.ч. от домашно кисело мляко (по желание)
  • чесън - 1 скилидка (по желание)
  • джинджифил - 1 малко парче или на вкус (по желание)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Продуктите са за количество приготвено в 2-литров стъклен буркан.

Бурканът трябва да е много добре измит, допълнително може да го загреете във фурната, за да се стерилизира.

Цвеклото се измива и обелва. Нарязва се на малки кубчета или пръчици. Поставя се в буркана. Налива се изворна или филтрирана чешмяна вода, колкото да покрие зеленчука. Добавя се сол в съотношение 30 гр. на литър вода.

По желание и за повече вкус може да добавите 1 к.ч. цвик от домашно кисело мляко, едно малко парче обелен и тънко нарязан джинджифил и разполовена скилидка чесън. Но и без тези добавки нашият домашен пробиотик от цвекло е много вкусен и полезен.

Бурканът се затваря с капачка, без да се затяга. Вместо капачка може да използвате няколко пласта тензух, прикрепени с ластик към гърлото на буркана.

Оставя се на стайна температура, като задължително съдържанието на буркана се разбърква с дървена лъжица, за да се отделят газовете от ферментацията. Ако се появи бяла пяна, я отстранете с лъжица.

Щом започне течността да се газира (появят се въздушни мехурчета), може да го преместите в хладилник, за да стопирате ферментациония процес.

Консумира се по 50 мл от прецедената течност сутрин и вечер 30 минути преди хранене в продължение на 3 месеца.

Цвеклото има приятно кисело-солен вкус, от него може да правите червени салати, зеленчукови зимни супи или полезни смутита.

Тази уникална напитка от червено цвекло е чудесен домашен пробиотик с несравними ползи за здравето.

Бъдете здрави!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: