Начин на приготвяне
Активирайте маята с малко топло мляко, захарта и поръсете обилно с брашно. Отделете един жълтък за намазване а другите яйца разбийте с киселото мляко, прясното мляко и олиото.
Пресейте брашното със солта, направете кладенче и сипете течните съставки.
Замесете хубаво гладко тесто, което оставете да втаса покрито с фолио.
Разделете тестото на 6 топки като трите са малко по-големи. Разточете големите и наредете една върху друга като по между мажете с масло.
Разрежете ги по средата на 8, като се стараете да остава около 2 см. до ръба неразрязана част. Всеки триъгълник обръщате назад и подвивате отдолу.
Разточете и другите 3 топки по същия начин като тях разрежете на 8 триъгълника, всеки разрежете по средата и промушете отдолу на горе (получава се листо).
Листата подредете във вътрешната страна на венеца, който се получи от другите по-големи части тесто. Останалата част тесто се оформя на голяма топка и отгоре се покрива с решетка от тесто.
Поставя се по средата на тавата и така оформената разкошна коледна питка се покрива и оставя да втаса. Готова втасалата питка се маже с разбития жълтък и се поръсва с семената.
Пече се в загрята фурна на 170 градуса.
Тази уникална питка може да краси вашата трапеза на Коледните празници.