Начин на приготвяне
В купа сипете млякото и водата, добавете маята със захарта, разбъркайте и оставете за 10 минути.
Добавете 350 г брашно, солта и олиото.
Разбъркайте, добавете още брашно, омесете меко тесто и го оставете на топло място за около 1 час.
Настържете кашкавала и сиренето, разбъркайте и разделете на 4 части.
Нарежете пилешкото на парченца.
Разделете тестото за плоския хляб на 3 топки.
От всяка топка разточете кръгла кора с дебелина 8-10 мм.
В центъра поставете 1/3 от пилешкото и 1 част от сместа (сирене и кашкавал).
Съберете и защипете краищата като бохчички, сплескайте в плосък кръг, обърнете ги и разточете на кора с дебелина около 1, 5 см.
Намажете всяка пърленка с жълтъка и поръсете с останалата част от сместа (сирене и кашкавал).
Печете юнашката пърленка в загрята на 200°С фурна за около 15 минути.
Вижте още как се пекат пърленки, както и какви са тайните на българските пърленки.