Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Плосък хляб»Юнашка Пърленка

Юнашка Пърленка

JuliyaJuliya
Помощник Готвач
5417k2k1
Юнашка Пърленка2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
90 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
120 мин.
Порции
3
"Пърленки, пърленки и пак пърленки...неизменна част от българската национална кухня"

Необходими Продукти

  • брашно - около 450 г
  • прясно мляко - 100 мл
  • вода - 200 мл
  • олио - 40 мл
  • суха мая - 1 ч.л.
  • захар - 2 ч.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • пилешко - 300 г (печено или варено)
  • кашкавал - 500 г
  • краве сирене - 300 г
  • жълтъци - 3 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа сипете млякото и водата, добавете маята със захарта, разбъркайте и оставете за 10 минути.

Добавете 350 г брашно, солта и олиото.

Разбъркайте, добавете още брашно, омесете меко тесто и го оставете на топло място за около 1 час.

Настържете кашкавала и сиренето, разбъркайте и разделете на 4 части.

Нарежете пилешкото на парченца.

Разделете тестото за плоския хляб на 3 топки.

От всяка топка разточете кръгла кора с дебелина 8-10 мм.

В центъра поставете 1/3 от пилешкото и 1 част от сместа (сирене и кашкавал).

Съберете и защипете краищата като бохчички, сплескайте в плосък кръг, обърнете ги и разточете на кора с дебелина около 1, 5 см.

Намажете всяка пърленка с жълтъка и поръсете с останалата част от сместа (сирене и кашкавал).

Печете юнашката пърленка в загрята на 200°С фурна за около 15 минути.

Вижте още как се пекат пърленки, както и какви са тайните на българските пърленки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: