Начин на приготвяне
Пригответе тестото за киша като в купа пресеете брашното с бакпулвера. Добавете солта, захарта и маслото на парченца. Втрийте с пръсти до образуване на трохи, след това налейте млякото - първо 30 мл, а след като започнете да месите, преценете дали да сипете още малко мляко до обединяване на трохите и образуване на гладко тесто. Не трябва да се меси дълго, нито да става еластично.
Разточете тестото между два листа хартия за печене и го прехвърлете във форма за тарт с по- високи стени като предварително сте отлепили единия лист хартия, чиято страна отива на дъното и стените на формата (те трябва да са покрити плътно с тесто). После отлепете и другия лист хартия, който е отгоре.
Надупчете с вилица и печете на 180 градуса за 10-15 минути. Ако видите, че блата се повдига на места, отворете фурната и дупчете пак с вилица.
Извадете полуизпечения блат от фурната и пригответе плънката за киша:
Разбийте яйцата със сметаната, солта и черния пипер.
В тенджерка загрейте млякото със ситно накълцания спанак в него. Целта е млякото да е топло, но не вряло, за да не се пресекат яйцата. Също така и да омекне спанака.
Сипете при разбитите яйца със сметана и добавете половината от настърганите сирена.
Сипете сместа върху блата и отгоре разпределете останалите настъргани ементал и чедър.
Пъхнете във фурната и печете 20 минути на 180 градуса.
Сервирайте киша топъл или изстинал, винаги е страхотен!
Ако тази разкошен киш със спанак ви харесва, опитайте и предложенията ни за солен тарт и киш Лорен.
Коментари