Gotvach.bg»Рецепти»Солени печива»Киш»Киш със спанак, чедър и ементал

Киш със спанак, чедър и ементал

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Киш със спанак, чедър и ементал
Снимка: Yordanka Kovacheva
5 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
70 мин.
Порции
10
"Сервирайте киша топъл или изстинал, винаги е страхотен!"

Необходими Продукти

  • за тестото
  • брашно - 180 г
  • краве масло - 80 г
  • прясно мляко - 30 - 40 мл. студено
  • сол - 1/2 ч.л.
  • захар - 1 щипка
  • бакпулвер - 1 ч.л.
  • за плънката
  • спанак - 60 г бейби листа
  • яйца - 4 бр.
  • готварска сметана - 100 мл.
  • прясно мляко - 400 мл.
  • чедър - 100 г
  • ементал - 150 г
  • сол - 1 ч.л.
  • черен пипер - 2 щипки, фино смлян
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пригответе тестото за киша като в купа пресеете брашното с бакпулвера. Добавете солта, захарта и маслото на парченца. Втрийте с пръсти до образуване на трохи, след това налейте млякото - първо 30 мл, а след като започнете да месите, преценете дали да сипете още малко мляко до обединяване на трохите и образуване на гладко тесто. Не трябва да се меси дълго, нито да става еластично.

Разточете тестото между два листа хартия за печене и го прехвърлете във форма за тарт с по- високи стени като предварително сте отлепили единия лист хартия, чиято страна отива на дъното и стените на формата (те трябва да са покрити плътно с тесто). После отлепете и другия лист хартия, който е отгоре.

Надупчете с вилица и печете на 180 градуса за 10-15 минути. Ако видите, че блата се повдига на места, отворете фурната и дупчете пак с вилица.

Извадете полуизпечения блат от фурната и пригответе плънката за киша:

Разбийте яйцата със сметаната, солта и черния пипер.

В тенджерка загрейте млякото със ситно накълцания спанак в него. Целта е млякото да е топло, но не вряло, за да не се пресекат яйцата. Също така и да омекне спанака.

Сипете при разбитите яйца със сметана и добавете половината от настърганите сирена.

Сипете сместа върху блата и отгоре разпределете останалите настъргани ементал и чедър.

Пъхнете във фурната и печете 20 минути на 180 градуса.

Сервирайте киша топъл или изстинал, винаги е страхотен!

Ако тази разкошен киш със спанак ви харесва, опитайте и предложенията ни за солен тарт и киш Лорен.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Lyubomir
Lyubomir
Супер е!
25.12.2024 19:47
1
Lyubomir
Lyubomir
Супер е!
25.12.2024 19:46
Admin
Admin
супер е, изглежда много добре
25.12.2024 19:45
1
1
Покажи всички подкоментари