Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Пай»Лимонов пай за празник

Лимонов пай за празник

Лимонов пай за празник
Снимка: Росица Петрова
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
70 мин.
Порции
12
"Чудесен плодов пай, подходящ за всяка празнична трапеза."

Необходими Продукти

  • ОСНОВА
  • брашно от спелта - 200 г
  • масло - 100 г
  • кокосово масло - 30 г
  • бадеми - 50 г сурови
  • захар - 50 г
  • яйца - 1 бр.
  • бакпулвер - 1 ч.л.
  • лимони - кората на 1/2 цитрус
  • КРЕМ
  • прясно мляко - 500 мл
  • яйца - 2 бр.
  • царевично нишесте - 2 с.л.
  • захар - 5 с.л.
  • ванилия - 2 бр.
  • лимони - кора и сок на 1 цитрус
  • ЗА ДЕКОРАЦИЯ
  • нар - зърна
  • боровинки
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пригответе основата за пая, като в блендер смелите суровите бадеми и захарта на много фино. След това към тях добавете брашното и двата вида масло и отново блендирайте.

Получените маслени трохи прехвърлете в купа и прибавете фино настъргана кора на половин лимон, бакпулвера и едно яйце.

Замесете меко тесто, което веднага разпределете с пръсти във форма за пай с диаметър 24-26см като оформите и борд. Сложете в хладилник за 30 минути.

Загрейте фурната на 170°С с вентилатор.

Извадете основата за пая от хладилника и я набодете с вилица, за да не се надуе при печенето. Сложете лист хартия за печене и зърна боб или нахут и печете 10 минути. След това махнете хартията и върнете във фурната за още няколко минути, до златисто.

Щом основата за пая е готова, я оставете да се охлади напълно.

За крема разбийте яйцата с царевичното нишесте и ванилиите на гладка кашичка.

Загрейте млякото и захарта и малко преди да заври прибавете на струя яйчената смес, бъркайки.

Варете крема, докато се сгъсти.

След това махнете от котлона и прибавете към него настъргана лимонова кора и сока на 1 малък лимон. Разбъркайте, за да се хомогенизира и напълнете вече охладената основа на пая.

Декорирайте лимоновия десерт със зърна нар и боровинки и сложете в хладилник за няколко часа.

Чудесен плодов пай, подходящ за всяка празнична трапеза.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: