Начин на приготвяне
Пригответе основата за пая, като в блендер смелите суровите бадеми и захарта на много фино. След това към тях добавете брашното и двата вида масло и отново блендирайте.
Получените маслени трохи прехвърлете в купа и прибавете фино настъргана кора на половин лимон, бакпулвера и едно яйце.
Замесете меко тесто, което веднага разпределете с пръсти във форма за пай с диаметър 24-26см като оформите и борд. Сложете в хладилник за 30 минути.
Загрейте фурната на 170°С с вентилатор.
Извадете основата за пая от хладилника и я набодете с вилица, за да не се надуе при печенето. Сложете лист хартия за печене и зърна боб или нахут и печете 10 минути. След това махнете хартията и върнете във фурната за още няколко минути, до златисто.
Щом основата за пая е готова, я оставете да се охлади напълно.
За крема разбийте яйцата с царевичното нишесте и ванилиите на гладка кашичка.
Загрейте млякото и захарта и малко преди да заври прибавете на струя яйчената смес, бъркайки.
Варете крема, докато се сгъсти.
След това махнете от котлона и прибавете към него настъргана лимонова кора и сока на 1 малък лимон. Разбъркайте, за да се хомогенизира и напълнете вече охладената основа на пая.
Декорирайте лимоновия десерт със зърна нар и боровинки и сложете в хладилник за няколко часа.
Чудесен плодов пай, подходящ за всяка празнична трапеза.