Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Вита баница»Домашна баница с дърпани кори

Домашна баница с дърпани кори

ВалерияВалерия
Мастър Шеф
2564k6751
Домашна баница с дърпани кори
Снимка: Валерия
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
80 мин.
Порции
3
"Уникално вкусна вита домашна баница с дърпани кори - истинска царица на трапезата!"

Необходими Продукти

  • За тестото
  • брашно - 400 г
  • сол - 1 ч.л.
  • вода - 225 мл леко топла
  • оцет - 1 ч.л.
  • олио - 1 с.л.
  • Още
  • олио
  • краве масло - 100 г /разтопено/
  • сирене - около 300 г
* мерки и количества

Видео към рецептата

Начин на приготвяне

В купа пресейте брашното, добавете солта, водата, оцета и олиото. Замесете тестото. Сложете съвсем малко брашно на плота и продължете да месите там около 5 минути. Разстилате тестото с ръце, прегъвате го на две и после пак на две.

Повторете това още веднъж и доомесете тестото. Следва много важна стъпка. Затворете тестото в купа или го покрийте с кърпа. Съдът с тестото поставете в друг съд с гореща вода за 15 минути. След това отново сложете съвсем малко брашно на плота и премесете тестото.

Разделете го на 5 части, оформете питки и ги покрийте с кърпа. Изчистете плота от брашното. Вземате една питка, намазнявате я с малко олио и я разточвате на малък кръг, колкото малка чиния. Намазнявате я хубаво само с олио от двете страни.

Подреждате питките в тава, като леко ги застъпвате. Между тях сложете хартия за печене, за да не залепнат една за друга. Увийте тавата със стреч фолио, а отгоре покрийте с кърпа. Оставете питките да си починат за 40 минути.

Покрийте плота с покривка, плат или парче от стар чаршаф. Вземате една кора и първо леко я разтегляте с ръце. Сложете си малко олио на ръцете. Това го правя с юмруци, вие може да го направите и по ваш си начин. След това слагате кората на плота и започвате внимателно да разтегляте от всички страни.

Аз разтеглям според моя плот. Изрежете дебелите крайчета отстрани. Намажете кората с разтопено масло и я поръсете със сирене. Навийте кората откъм широката и страна, като си помагате с покривката. Първата кора навийте на охлювче и я поставете в леко намазнена тава. Около нея навийте останалите кори. Отгоре намажете домашната баница с дърпани кори с останалото краве масло.

Витата баница се пече в предварително загрята фурна с вентилатор на 180 градуса за 40 минути. Последните десет минути се пече под фолио. Готовата баница напръскайте с малко вода и покрийте с кърпа.

Вижте също как да си направите дърпани кори и къпана баница.

Източник:Вкусни рецепти с Валерия
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: