Начин на приготвяне
В купа пресейте брашното, добавете солта, водата, оцета и олиото. Замесете тестото. Сложете съвсем малко брашно на плота и продължете да месите там около 5 минути. Разстилате тестото с ръце, прегъвате го на две и после пак на две.
Повторете това още веднъж и доомесете тестото. Следва много важна стъпка. Затворете тестото в купа или го покрийте с кърпа. Съдът с тестото поставете в друг съд с гореща вода за 15 минути. След това отново сложете съвсем малко брашно на плота и премесете тестото.
Разделете го на 5 части, оформете питки и ги покрийте с кърпа. Изчистете плота от брашното. Вземате една питка, намазнявате я с малко олио и я разточвате на малък кръг, колкото малка чиния. Намазнявате я хубаво само с олио от двете страни.
Подреждате питките в тава, като леко ги застъпвате. Между тях сложете хартия за печене, за да не залепнат една за друга. Увийте тавата със стреч фолио, а отгоре покрийте с кърпа. Оставете питките да си починат за 40 минути.
Покрийте плота с покривка, плат или парче от стар чаршаф. Вземате една кора и първо леко я разтегляте с ръце. Сложете си малко олио на ръцете. Това го правя с юмруци, вие може да го направите и по ваш си начин. След това слагате кората на плота и започвате внимателно да разтегляте от всички страни.
Аз разтеглям според моя плот. Изрежете дебелите крайчета отстрани. Намажете кората с разтопено масло и я поръсете със сирене. Навийте кората откъм широката и страна, като си помагате с покривката. Първата кора навийте на охлювче и я поставете в леко намазнена тава. Около нея навийте останалите кори. Отгоре намажете домашната баница с дърпани кори с останалото краве масло.
Витата баница се пече в предварително загрята фурна с вентилатор на 180 градуса за 40 минути. Последните десет минути се пече под фолио. Готовата баница напръскайте с малко вода и покрийте с кърпа.
Вижте също как да си направите дърпани кори и къпана баница.