Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Мусака»Вегетарианска мусака с шафран и куркума

Вегетарианска мусака с шафран и куркума

Албена АтанасоваАлбена Атанасова
Мастър Шеф
1981k7246
Вегетарианска мусака с шафран и куркума
Снимка: Албена Атанасова
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
55 мин.
Порции
4
"Тази вегетарианска мусака с шафран и куркума е ароматна, цветна и изключително вкусна! Добър апетит!"

Необходими Продукти

  • картофи - 4 - 5 бр.
  • моркови - 2 бр.
  • тиквичка - 1 бр.
  • лук - 1 бр.
  • чесън - 2 - 3 ск.
  • нахут - 1 ч.ч.
  • домати - 2 бр.
  • куркума - 1/2 ч.л.
  • шафран - 1 щ.
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • риган - 1 ч.л.
  • мащерка - 1/2 ч.л.
  • сол - на вкус
  • черен пипер - на вкус
  • зехтин - 3 - 4 с.л.
  • За заливката
  • брашно - 1/2 ч.ч.
  • прясно мляко - 1/2 ч.ч.
  • вода - 1/2 ч.ч.
  • куркума - 1/2 ч.л.
  • сол - 1 щ.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Обелете и нарежете картофите на малки кубчета.

Морковите и тиквичката също нарежете на кубчета.

Нарежете лука на ситно, а чесъна пресовайте или нарежете на дребно.

В дълбок тиган или тенджера загрейте зехтина. Запържете лука и чесъна до омекване.

Добавете морковите, тиквичката и куркумата, и гответе няколко минути, докато зеленчуците омекнат леко.

Добавете доматите, червения пипер, ригана, сол и черен пипер. Разбъркайте добре.

Накрая добавете картофите и сварения нахут. Разбъркайте и оставете да къкри за около 5 минути.

Разтворете щипка шафран в 2-3 с.л. топла вода и го добавете към зеленчуковата смес.

Прехвърлете зеленчуковата смес в тава, разпределете равномерно и загладете.

Печете в предварително загрята фурна на 160°C за около 30 минути.

В купа смесете брашното, млякото, водата, куркумата и щипка сол. Разбъркайте до гладка смес.

Извадете тавата от фурната и равномерно разпределете заливката за мусаката върху зеленчуците.

Върнете безмесната мусака във фурната и печете още 15-20 минути, докато заливката придобие златист цвят.

Оставете мусаката да изстине леко, преди да я нарежете.

Тази вегетарианска мусака с шафран и куркума е ароматна, цветна и изключително вкусна! Добър апетит!

Изпробвайте също и рецептите за постна мусака с гъби и постна мусака с броколи.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: