Начин на приготвяне
Обелете и нарежете картофите на малки кубчета.
Морковите и тиквичката също нарежете на кубчета.
Нарежете лука на ситно, а чесъна пресовайте или нарежете на дребно.
В дълбок тиган или тенджера загрейте зехтина. Запържете лука и чесъна до омекване.
Добавете морковите, тиквичката и куркумата, и гответе няколко минути, докато зеленчуците омекнат леко.
Добавете доматите, червения пипер, ригана, сол и черен пипер. Разбъркайте добре.
Накрая добавете картофите и сварения нахут. Разбъркайте и оставете да къкри за около 5 минути.
Разтворете щипка шафран в 2-3 с.л. топла вода и го добавете към зеленчуковата смес.
Прехвърлете зеленчуковата смес в тава, разпределете равномерно и загладете.
Печете в предварително загрята фурна на 160°C за около 30 минути.
В купа смесете брашното, млякото, водата, куркумата и щипка сол. Разбъркайте до гладка смес.
Извадете тавата от фурната и равномерно разпределете заливката за мусаката върху зеленчуците.
Върнете безмесната мусака във фурната и печете още 15-20 минути, докато заливката придобие златист цвят.
Оставете мусаката да изстине леко, преди да я нарежете.
Тази вегетарианска мусака с шафран и куркума е ароматна, цветна и изключително вкусна! Добър апетит!
Изпробвайте също и рецептите за постна мусака с гъби и постна мусака с броколи.