Начин на приготвяне
Ако сте купили готов сварен октопод, пробвайте го дали е достатъчно мек и ако не е, пуснете във вряща вода за около 10 минути, след това извадете с решетъчна лъжица и подсушете добре с кухненска хартия.
Ако имате суров октопод, сварете го по изпитана рецепта от сайта. Аз лично съм го обяснявала в доста такива с участие на този разкошен морски дар.
Заемете се със соса Арабиата:
Накълцайте чесъна и лука и ги запържете в зехтина заедно с натрошените люти чушлета. Имайте предвид, че кайенският пипер е много лют и ако не понасяте, сложете само 1 чушле вместо 2.
Гответе за 5-6 минути на умерен огън, след което сложете бекона на малки кубчета и запържете и него.
Сипете доматите, смлени на по-едро или накълцани. Добавете солта и пипера.
Гответе соса на бавен до умерен огън за 30-35 минути или до сгъстяване.
Загрейте голям тиган на силен огън (може и грил тиган или плоча). Капнете зехтин и сложете пи палата октопод да се запекат и станат златисти от всяка страна.
Пригответе си 4 чинии за сервиране и във всяка сложете по 2-3 лъжици от соса. Отгоре разположете по едно пипалце апетитен октопод на порция. Поръсете със зехтина от тигана или ако не стига капнете допълнително. Сложете и по една щипка сол на люспи (най- добрата за целта е сол Малдон).
За да бъде още по-красива всяка порция, украсете я с някакво зелено листенце - магданоз, пресен кориандър или керевиз/ листа от целина или селъри.
Добър апетит с моя октопод Арабиата за празнични поводи!
Вижте още съвети да не е жилав октоподът, както и повече за варенето и почистването октопод?