Gotvach.bg»Рецепти»Морски дарове»Октопод Арабиата за празнични поводи

Октопод Арабиата за празнични поводи

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k37k17k12
Октопод Арабиата за празнични поводи
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
55 мин.
Общо
80 мин.
Порции
4
"Октопод Арабиата за празнични поводи е нещо толкова вкусно, че за него трябва да се измисли празник."

Необходими Продукти

  • октопод - 600 г (4 сварени пипала)
  • зехтин - 2 с.л.
  • сол
  • Сос Арабиата
  • домати - 750 г (белени, от консерва)
  • чесън - 2 скилидки
  • лук - 45 г
  • бекон - 130 г пресен
  • люта чушка - 2 сухи, кайенски
  • зехтин - 35 мл
  • сол - 1 и 1/2 ч.л. или на вкус
  • черен пипер - 2 щипки
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Ако сте купили готов сварен октопод, пробвайте го дали е достатъчно мек и ако не е, пуснете във вряща вода за около 10 минути, след това извадете с решетъчна лъжица и подсушете добре с кухненска хартия.

Ако имате суров октопод, сварете го по изпитана рецепта от сайта. Аз лично съм го обяснявала в доста такива с участие на този разкошен морски дар.

Заемете се със соса Арабиата:

Накълцайте чесъна и лука и ги запържете в зехтина заедно с натрошените люти чушлета. Имайте предвид, че кайенският пипер е много лют и ако не понасяте, сложете само 1 чушле вместо 2.

Гответе за 5-6 минути на умерен огън, след което сложете бекона на малки кубчета и запържете и него.

Сипете доматите, смлени на по-едро или накълцани. Добавете солта и пипера.

Гответе соса на бавен до умерен огън за 30-35 минути или до сгъстяване.

Загрейте голям тиган на силен огън (може и грил тиган или плоча). Капнете зехтин и сложете пи палата октопод да се запекат и станат златисти от всяка страна.

Пригответе си 4 чинии за сервиране и във всяка сложете по 2-3 лъжици от соса. Отгоре разположете по едно пипалце апетитен октопод на порция. Поръсете със зехтина от тигана или ако не стига капнете допълнително. Сложете и по една щипка сол на люспи (най- добрата за целта е сол Малдон).

За да бъде още по-красива всяка порция, украсете я с някакво зелено листенце - магданоз, пресен кориандър или керевиз/ листа от целина или селъри.

Добър апетит с моя октопод Арабиата за празнични поводи!

Вижте още съвети да не е жилав октоподът, както и повече за варенето и почистването октопод?

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: