Начин на приготвяне
От вечерта подготвяме сместа, която ще престои цяла нощ. Стопляме прясното краве мляко и в него разтваряме прясната мая. Яйца отделяме белтъците от жълтъците. Разбиваме с миксер белтъците, докато не станат на сняг.
В друга купа разбиваме жълтъците и добавяме стевия на прах. Разбъркваме хубаво до получаване на пяна. Краве маслото разтопяваме. Пресяваме 500 грама брашно, добавяме прясното мляко с маята и правим тесто.
След това добавяме сол, яйчената смес със стевия, разбитите белтъци, разтопеното масло, олиото и разбъркваме с миксер до еднородна смес. След това, сместа трябва да поставим в по-голям, тъй като тя силно увеличава обема си.
А след това във фурната на включена лампа, да втаса или да се остави тестото на топло за около 8-9 часа. Стафидите накисваме в бренди или друг алкохол. В сместа се добавят останалите 500 грама брашно, настърганата кора от лимон и ванилията, като след това се меси тестото.
В самото начало изглежда почти невъзможно да се омеси, но след 10 минути месене, тестото започва да се събира. Готовото тесто за козунаци слагаме в голям съд отново във фурната на включена лампа за час и половина. Намасляваме избраните форми за печене, или покриваме с хартия за печене.
Изсипваме втасалото вече тесто върху намаслен работен плот и разделяме на три равни части, като всяка от тях разделяме на още три. Разтегляме с ръка всяка от частите по посока на жилките на тестото на правоъгълна кора с размери около 30-15 см, намасляваме със сладко от шипков мармалад поръсваме с нарязани на едро орехи, шоколадов дропс и стафиди и навиваме на руло, като прищипваме края на тестото към рулото, за да не се развива.
Разтегляме и усукваме внимателно на фитил всяко от рулата и сплитаме козунака на плитка. Прехвърляме в избраната форма и оставяме за 30-40 минути (или докато поне удвои обема си) на в предварително загрятата до 40-50 градуса фурна с метална купа с вода на дъното.
Намазваме втасалите козунаци с разбит на сняг белтък и поръсваме с ксилитол, ореховите ядки и бадеми. Превключваме фурната на 180 градуса или 160 градуса с вентилатор. Покриваме козунаците с хартия за печене и печем на средна скара 30-35 минути, или докато забит в тестото дървен шиш не излиза сух. Получават се превъзходни великденски сладкиши.
Опитайте и вие този великденски козунак със стевия. Ще стане любим герой на вашата трапеза за Великден.