Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Други десерти»Козунак»Великденски козунак със стевия

Великденски козунак със стевия

Мина ДимитроваМина Димитрова
Мастър Шеф
5987k2k6
Великденски козунак със стевия
Снимка: Мина Димитрова
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
120 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
155 мин.
Порции
2
"Опитайте и вие този великденски козунак със стевия. Ще стане любим герой на вашата трапеза за Великден."

Необходими Продукти

  • брашно - 1 кг
  • прясно мляко - 350 мл
  • краве масло - 60 г
  • олио - 40 мл
  • прясна мая - 60 г
  • стевия - 90 г
  • ванилия - 1 с.л. екстракт
  • лимонова кора - 1 бр.
  • сол - 1 голяма щ.
  • олио - за оформяне
  • За плънката
  • шипков мармалад - 200 г
  • орехи - 200 г
  • стафиди - 100 г
  • бренди - или друг алкохол за киснене на стафидите
  • За поръсване
  • белтъци - 1 - 2 бр.
  • ксилитол - 2 с.л.
  • орехи
  • бадеми
* мерки и количества

Начин на приготвяне

От вечерта подготвяме сместа, която ще престои цяла нощ. Стопляме прясното краве мляко и в него разтваряме прясната мая. Яйца отделяме белтъците от жълтъците. Разбиваме с миксер белтъците, докато не станат на сняг.

В друга купа разбиваме жълтъците и добавяме стевия на прах. Разбъркваме хубаво до получаване на пяна. Краве маслото разтопяваме. Пресяваме 500 грама брашно, добавяме прясното мляко с маята и правим тесто.

След това добавяме сол, яйчената смес със стевия, разбитите белтъци, разтопеното масло, олиото и разбъркваме с миксер до еднородна смес. След това, сместа трябва да поставим в по-голям, тъй като тя силно увеличава обема си.

А след това във фурната на включена лампа, да втаса или да се остави тестото на топло за около 8-9 часа. Стафидите накисваме в бренди или друг алкохол. В сместа се добавят останалите 500 грама брашно, настърганата кора от лимон и ванилията, като след това се меси тестото.

В самото начало изглежда почти невъзможно да се омеси, но след 10 минути месене, тестото започва да се събира. Готовото тесто за козунаци слагаме в голям съд отново във фурната на включена лампа за час и половина. Намасляваме избраните форми за печене, или покриваме с хартия за печене.

Изсипваме втасалото вече тесто върху намаслен работен плот и разделяме на три равни части, като всяка от тях разделяме на още три. Разтегляме с ръка всяка от частите по посока на жилките на тестото на правоъгълна кора с размери около 30-15 см, намасляваме със сладко от шипков мармалад поръсваме с нарязани на едро орехи, шоколадов дропс и стафиди и навиваме на руло, като прищипваме края на тестото към рулото, за да не се развива.

Разтегляме и усукваме внимателно на фитил всяко от рулата и сплитаме козунака на плитка. Прехвърляме в избраната форма и оставяме за 30-40 минути (или докато поне удвои обема си) на в предварително загрятата до 40-50 градуса фурна с метална купа с вода на дъното.

Намазваме втасалите козунаци с разбит на сняг белтък и поръсваме с ксилитол, ореховите ядки и бадеми. Превключваме фурната на 180 градуса или 160 градуса с вентилатор. Покриваме козунаците с хартия за печене и печем на средна скара 30-35 минути, или докато забит в тестото дървен шиш не излиза сух. Получават се превъзходни великденски сладкиши.

Опитайте и вие този великденски козунак със стевия. Ще стане любим герой на вашата трапеза за Великден.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: