Начин на приготвяне
Това ястие се приготвя изключително лесно и е супер полезно и вкусно.
Първото нещо, което трябва да направим, е да отделим кейла от сърцевината и да го измием добре. Тоест, ще използваме само меката част на листата.
След като сме свършили това, пълним една тенджера с вода и слагаме 2/3 от кейла, да се свари. Заделяме останалата част за нашия чипс.
Загряваме фурната на 190 °C.
Докато се вари, подготвяме останалата част. Подсушаваме добре кейла, слагаме го в тава, покрита с кухненска хартия, поливаме леко със зехтин всяко листо, добавяме сол, черен и червен пипер на вкус. Оставяме настрана.
След като кейлът е сварен, го прехвърляме в съд за пасиране. НЕ изхвърляме водата, тъй като в нея ще варим пастата. Добавяме при кейла сол, черен, червен пипер, зехтин и малко вода от варенето и пасираме до получаването на крем. Заделяме настрана.
Слагаме пастата във вече врящата, подсолена вода и в същото време слагаме листата, които сме си подготвили за чипс във вече загрятата на 190 °C фурна.
След като пастата е готова (всички казват, че трябва да е ал денте, тъй като ако я преварим, е по-трудна за храносмилане, но всеки според вкуса си), отцеждаме я от водата и добавяме вече готовия ни крем.
Разбъркваме добре, за да поеме хубаво, и изключваме котлона. На ИЗКЛЮЧЕН котлон добавяме и вече настъргания пармезан (или друго сирене по желание).
Вадим чипса от кейл от фурната, не му отнема много време, за да стане готов, натрошаваме на малки парчета и поръсваме с тях нашата паста.
Имайте предвид, че кейлът е изключително полезен, борещ се с карциномите зеленчук.
Добър апетит с паста с крем и чипс от Кейл!