Gotvach.bg»Рецепти»Гарнитури»Постен ориз със зеленчуци и шафран

Постен ориз със зеленчуци и шафран

Албена АтанасоваАлбена Атанасова
Мастър Шеф
2161k7446
Постен ориз със зеленчуци и шафран2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
50 мин.
Порции
4
"Постен ориз със зеленчуци и шафран е чудесно както като основно, така и като гарнитура към месо или риба. Добър апетит!"

Необходими Продукти

  • ориз - 1 ч.ч.
  • зеленчуков бульон - 2 ч.ч. или вода
  • шафран - 1 щипка
  • лук - 1 малка глава
  • морков - 1 бр
  • червени чушки - 1 бр.
  • грах - 100 г
  • тиквички - 1 бр
  • чесън - 2 скилидки
  • зехтин - 2 - 3 с.л.
  • сол - на вкус
  • черен пипер - на вкус
  • магданоз - по желание пресен
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Накиснете щипката шафран в 2-3 с.л. топла вода за около 10 минути, за да освободи аромата и цвета си.

Запържване на зеленчуците:

Загрейте зехтина в дълбок тиган или тенджера.

Запържете лука и чесъна за 1-2 минути, докато омекнат.

Добавете моркова, чушката и тиквичката. Гответе 5-6 минути, като разбърквате периодично.

Измийте ориза под течаща вода, докато водата стане бистра.

Добавете ориза към зеленчуците и разбъркайте за 1-2 минути, докато зърната се покрият със зехтин.

Изсипете зеленчуковия бульон и добавете накиснатия шафран заедно с водата, в която е престоял.

Подправете със сол и черен пипер.

Оставете сместа да заври, след което намалете котлона на слаб огън. Покрийте съда с капак и оставете да къкри около 15-18 минути, докато оризът поеме течността.

Прибавете замразения грах към ориза около 5 минути преди края на готвенето.

След като оризът е готов, махнете съда от котлона и оставете да почине под капак за 5 минути.

Разрохкайте ориза с вилица и поръсете с пресен магданоз преди сервиране.

Постен ориз със зеленчуци и шафран е чудесно както като основно, така и като гарнитура към месо или риба.

Добър апетит!

Вижте още как оризът ви да не става сух, както и вредно ли е нишестето в ориза.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: