Начин на приготвяне
Обелете и почистете скаридите. Сложете главите и обелките в тенджерка с около литър вода с малко сол. Сварете бульон за 25 минути, след което го прецедете.
Поддържайте го горещ на минимална степен на котлона. Настържете тиквичката, без да я белите. Накълцайте лука шалот и чесъна и ги запържете в зехтина.
След като са омекнали и с лек загар, добавете настърганите тиквички, малко сол и маслото. Гответе, докато и тиквичките омекнат за 3-4 минути.
Сипете ориза Арборио и бъркайте минута-две да стане кристален.
После налейте виното, а след още минута сипете два черпака от бульона.
Бъркайте, докато се поемат от ориза и продължете да добавяте бульон на части и да бъркате, докато зрънцата набъбнат. Опитайте ги, трябва да са меки, но с по-твърда сърцевина. Целия процес на варенето на ориза е около 18 минути. Не е задължително да слагате всичкия бульон, но ако по някаква случайност не ви достигне - няма проблем да се сипе малко водичка.
Сложете обелените скариди при последното сипване на бульон, трябват им три минути и са готови. По същото време сложете и шафрана, макар че не е проблем да го направите и на по-ранен етап.
Ризотото трябва да е кремообразно, тоест не трябва да готвите до съвсем пълното усвояване на течността, която е наситена от нишестето на ориза и е гъстичка.
Разпределете ризото с тиквички и скариди в две порции, поръсете със пармезан на прах и сервирайте.
Вижте още кой е подходящият за ризото ориз, както и кои грешки допускаме при готвене на ризото.