Начин на приготвяне
Смесете всички посочени продукти в купа (без белтъка) и омесете гладко и еластично тесто, като работите с него поне 10 минути ръчно или 5 минути машинно месене.
При нужда си добавяйте брашно или малко мазнинка в началото, докато е лепкаво. Количеството брашно варира според вида и марката, трябва да усетите тестото.
Когато е готово, сложете го в купата, покрийте и оставете, докато удвои обема си. Колко часа ще отнеме това, зависи от много фактори - силата на кваса ви, температурата в помещението, влажност и т.н. За да се получи хубав и пухкав козунак с квас, е важно самият квас да е силен, брашното да е добро (без примеси, с протеин 12-13) и температурата в помещението да е 25 °C поне.
След първото втасване, разделете тестото на две и оформете две плитки по стандартния начин - с два или с три фитила всяка.
Сложете ги във форми и отново изчакайте козунаците да уведомят обема си. Наглеждайте ги често, за да не пропуснете момента и да превтасат. Не бъдете и нетърпеливи, изчакайте колкото часа са нужни за бухване на тестото - при работата с квас това е ключово, а именно търпението. При мен процесът отне почти цял ден и пекох в малките часове на нощта, но трябва да се има в предвид, че квасът ми в е сравнително млад. По тази причина и козунакът ми стана добър, но не толкова въздушен и пухкав, колкото ми се искаше. Но пак е разкошен.
Втасалият повторно козунак намажете с разбит белтък и поръсете със захар (не много).
Пъхнете в загрята на 190 °C фурна и когато забележите, че започва да хваща загар, покрийте със алуминиево фолио. Може и да намалите градусите малко. Печенето отнема около 45 минути.
Рецептата за козунак с квас и душа е от Фб групата Страст с квас с леки модификации от моя страна.
Вижте още защо се получават конците в козунака, както и как да сплетем козунак.
Коментари